VPLIV SOBNIH RASTLIN NA KAKOVOST ZRAKA V NOTRANJIH PROSTORIH – FILTRACIJA TOKSINOV

V zaprtih prostorih se pogosto zaradi slabega prezračevanja nahaja veliko polutantov in toksinov, ki na daljši rok občutno vplivajo na zdravje in počutje ljudi. Glede na to, da veliko svojega časa preživimo v notranjih prostorih, je kakovost zraka zelo pomembna. Poleg biotskih dejavnikov in zunanjih vplivov, tudi sintetični materiali pri notranji opremi pogosto sproščajo toksične, karcinogene snovi, med katerimi se najpogosteje pojavlja formaldehid.

Formaldehid se sprošča iz preprog, pohištva, izolacijskih materialov, barv, lakov, toaletnega papirja, čistilnih sredstev, tobačnih dimov, itd. Poleg tega pogosteje v zaprtih prostorih najdemo še benzen (barve, izpušni plini, plastika, guma), propanol (čistila), diklorometan (odstranjevalec barv), trikloroetilen (tiskalniška črnila, barve, odstranjevalci madežev), ksilen (električne naprave – monitorji, lepila, barve, cigaretni dim), toluen (topila, barve, cigaretni dim, laki za nohte), ogljikov monoksid, ter še veliko manj raziskanih spojin.

Fotografija: Študija o filtraciji zraka s pomočjo rastlin – NASA. Vir: Wikipedia

Našteti toksini v večjih zaprtih stavbah pogosto povzročajo sindrom bolnih stavb (ang. Sick Building Syndrome), če se zaradi slabega prezračevanja pojavljajo v večjih koncentracijah. Ta sindrom pri ljudeh povzroča utrujenost, glavobole, draženje oči in druge simptome, ki vplivajo na zdravstveno stanje in koncentracijo med delom. Problem predstavljajo predvsem nove ali prenovljene stavbe, zaradi hlapov uporabljenih materialov.

Rastline čistijo zrak.

Zelo enostavna rešitev je uporaba pretežno zelenih sobnih rastlin, katere so sposobne zrak prefiltrirati ter škodljive delce tako odstraniti iz prostora in jih pretvoriti v sebi koristne organske kisline, aminokisline ter sladkorje. Nekatere študije so pokazale tudi pomembnost mikroorganizmov v območju korenin (rizosfera), predvsem pri odstranitvi benzena. Poleg tega pa s transpiracijo skozi listne reže rastline zvišujejo tudi relativno zračno vlago ter v procesu fotosinteze, ogljikov dioksid pretvarjajo v kisik, ki ga nujno potrebujemo. Zanemarljiv ni niti učinek fitokemikalij pri zatiranju mikrobov.

V tem prispevku vam naštevamo le nekaj, izmed množice primernih rastlin, ki poleg učinkovite filtracije zraka, prispevajo tudi k estetiki in dobremu počutju. Izvirajo iz tropskih in subtropskih predelov, kjer so razvile sposobnost ob sočasni nižji intenziteti svetlobe (stanovanjski pogoji), ki je osnova za fotosintetsko delovanje. Potrebujejo le dobro oskrbo z vodo in hranili, svetel prostor in občasno čiščenje zaprašenih listov za optimalno učinkovitost.


Orhideja (Phalaenopsis sp. , Dendrobium sp.)

Večina orhidej je značilnih CAM (Crassulacean acid metabolism) rastlin, za katere je značilno, da v procesu fotosinteze kisik skozi listne reže sproščajo ponoči. Orhideje iz rodov Phalaenopsis in Dendrobium, kot najbolj značilne predstavnice, je zato še posebno priporočljivo imeti v spalnicah. Poleg tega pa absorbirajo ksilene, s katerimi se pogosto srečujemo pred ekrani in monitorji.

Odstranjuje: ksilen


Živkasta kosmulja (Chlorophytum comosum)

Zelo enostavna sobna rastlina, z dolgo tradicijo gojenja v naših domovih. Listi so zeleno – rumene barve, odrasla rastlina pa razvije mladike, katere je nadvse enostavno razmnoževati. Potrebuje svetel prostor, vendar ne direktno sonce, oblikuje pa močne rizome, kateri ji omogočajo shranjevanje vode in hranil na zalogo, tako da potrebuje sorazmerno malo pozornosti.

Odstranjuje: formaldehid, ksilen, toluen


Dracena, zmajevka (Dracaena marginata, Dracaena fragrans)

Pogosta sobna spremljevalka pisarn, nezahtevna za gojenje in z očarljivo, palmasto obliko. Potrebuje le znatne količine vode, prav tako jo lahko postavimo na manj svetlo mesto. D. marginata in D. fragrans, sta najbolj pogosti vrsti, ki se razlikujeta predvsem v širini listne ploskve in obarvanosti.

Odstranjuje: benzen, trikloroetilen, formaldehid, ksilen, toluen (D. marginata)


Bršljan (Hedera helix)

Bršljan najpogosteje videvamo v zunanjih zasaditvah, uporabimo pa ga lahko tudi v notranjih prostorih. Predvsem v vlažnih, slabo izoliranih prostorih zelo dobro očisti zrak, zasičen s sporami, ki jih proizvajajo plesni. Po nekaterih študijah, naj bi bila ta učinkovitost kar 80%. Poleg tega pa ima izjemno širok spekter filtracije toksinov.

Odstranjuje: benzen, formaldehid, trikloroetilen, ksilen, toluen, zračne spore gliv


Benjaminovec (Ficus benjamina)

Benjaminovec potrebuje svetel prostor, a ne direktno obsijan z opoldanskim soncem. Poznamo veliko sort od zelenolistnih do pisanih kombinacij, ki so odlična popestritev prostora. Ob poškodbah izloča beli mleček, ki rahlo draži kožo. Izogibamo se večjih nihanj temperatur, saj lahko zaradi šoka popolnoma odvrže liste.

Odstranjuje: formaldehid, ksilen, toluen


Širokolistni gumovec (Ficus elastica) 

Iz gumovca so nekoč pridelovali gumo, saj tako kot benjaminovec vsebuje beli mleček oz lateks. Ima velike, gladke, ovalne liste, katere najdemo tako v zeleni barvi kot pisanih kombinacijah. Za nego so priporočene zmerne sobne temperature ter zmerna vlažnost substrata. Kljub temu pa dobro prenaša tudi rahel sušni stres.

Odstranjuje: formaldehid


Spatifil (Spathyphyllum sp.)

Nezahtevna rastlina, s podolgovatimi, temnozelenimi listi ter vpadljivimi in obstojnimi t.i. cvetovi v beli barvi. Pravi cvetovi so pravzaprav rumena socvetja, katera obkroža belo cvetno odevalo. Za svojo rast ne potrebuje veliko svetlobe, za razvoj socvetij pa je dobra osvetljenost, poleg obilice hranil, ključnega pomena. Prav tako ni občutljiva glede manjših temperaturnih nihanj.

Odstranjuje: amonijak, benzen, trikloroetilen, formaldehid, ksilen, toluen


Nefrolepis (Nephrolepis exaltata)

Sobna praprot, zelo zračne strukture in mehkega videza. Potrebuje svetel prostor, vendar brez direktnih močnih sončnih žarkov. Potrebuje veliko vode, hkrati pa z njenim sprejemom tudi povečuje zračno vlago, ki je pomembna predvsem v zimskem času, ko prostore ogrevamo. Na spodnji strani listov najdemo trose, s katerimi se praproti primarno razmnožujejo.

Odstranjuje: formaldehid, ksilen, toluen


Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)   

  Taščin jezik izvira iz zahodne Afrike, kjer se je razvila tudi tolerantnost na sušne razmere. Dobro uspeva tudi v temnejših prostorih, kot CAM rastlina pa kisik skozi listne reže prepušča tekom noči. Listi so mesnati in navadno rastejo vertikalno, najdemo jih tako v zelenih kot rumenih in srebrnih odtenkih ter ploščatih ali cilindričnih oblikah (S. cylindrica). Zaradi špičastih konic je rastlina tudi dobila ime taščin jezik.

Odstranjuje: formaldehid, benzen, ksilen, trikloroetilen, toluen, dušikove okside


Aglonema (Aglaonema modestum)

Izvira iz jugovzhodne Azije, kot sobna rastlina zanimiva predvsem zaradi dekorativnih listov, v naravi pa razvije tudi cvetove, ki jim sledijo rdečkaste jagode. Zraste 30 – 60 cm v višino, odvisno od posamezne sorte in rastnih pogojev. Ne potrebuje veliko svetlobe, tolerira tudi temnejše lege, skrbeti pa moramo za zadostno vlago v prostoru.

Odstranjuje: benzen, formaldehid


Sobna palma (Chamaedorea seifrizii)

Zaradi dolgih, vitkih, bambusu podobnih stebel je v tuji literaturi znana pod imenom Bamboo Palm. V stanovanju jo lahko postavimo na temno mesto, prenaša pa tudi direktno sonce. Kot večina palm potrebuje dobro odceden substrat, zmerno vlažen. Pogosto jo najdemo v pisarnah, kjer zaradi privlačne strukture deluje zelo vpadljivo, predvsem kot večja rastlina.

Odstranjuje: formaldehid, ksilen, toluen


Aloja, lopatka (Aloe vera)

Aloja je užitna in ima vrsto uporabnih in zdravilnih vrednostih. Poleg tega pa je, kot zgoraj omenjena rodova iz družine orhidejevk ter taščin jezik, tudi ena izmed rastlin, ki elementarni kisik sproščajo tekom noči in ne tekom svetlega dneva, kot je značilno za normalne rastline. Prav tako je priporočljiva postavitev v spalne prostore in kuhinje, kjer jo imamo vedno pri roki.

Odstranjuje: formaldehid


Šeflera (Schefflera sp.)

Veliki sestavljeni listi v zeleni in rumeni barvi, ki dobro uspevajo tudi v manj svetlih prostorih. Primerna je za stanovanja in prostore, v katerih se občasno nahaja cigaretni dim.

Odstranjuje: benzen, formaldehid


Veliki flamingovec (Anthurium andraeanum)  

Flamingovci, kot ene izmed lepših cvetočih sobnih lončnic, nimajo le estetske funkcije zaradi nadvse privlačnih cvetnih betičev in njihovih barvnih ovršnih listov, temveč tudi funkcionalno vrednost. So lepo darilo za postavitev v pisarno, predvsem okoli elektronskih naprav.

Odstranjuje: amonijak, formaldehid, ksilen, toluen


Zlati potos (Epipremnum aureum)

Izjemno dekorativna sobna ovijalka, predvsem zaradi pisanih listov v rumeno – zelenih odtenkih. Je trpežna rastlina, ki tolerira tako nihanja temperatur kot rahlo pomanjkanje svetlobe, zaradi epifitski lastnosti pa vodo sprejema tudi skozi zračne korenine.

Odstranjuje: ogljikov monoksid, formaldehid, benzen, ksilen, toluen


Filodendron (Philodendron domesticum)

Veliki povoščeni listi so glavna estetska posebnost te rastline, cvetovi so večinoma zanemarljivi. Ima majhne potrebe po vodi, tudi glede potreb po svetlobi ne izstopa med sobnimi lončnicami – lahko jo postavimo tudi v manj osvetljene kotičke.

Odstranjuje: formaldehid


Feniks (Phoenix roebelenii)

Miniaturen habitus, eksotična struktura in enostavna nega, so le nekatere izmed lastnosti, ki so jo pripeljale v eno izmed pogosteje uporabljenih palm v naših domovih. Potrebuje dobro odceden substrat ter le trikratno gnojenje v posamezni vegetaciji, medtem ko tekom zime zalivamo le z vodo.

Odstranjuje: formaldehid, ksilen, toluen


Difenbahija (Dieffenbachia sp.)

Difenbahija ima velike dekorativne liste, ki pa so strupeni. Namreč, rastlinski sok vsebuje kristale kalcijevega oksalata, ki po zaužitju povzročajo otečeno ustno votlino. Kljub temu pa ni smrtno nevarna in je pogosta hišna spremljevalka, ki nam na drugi strani čisti zrak strupenega ksilena in toluena.

Odstranjuje: ksilen, toluen


Kroton. čudežnica (Croton variegatum)

Težko bi našli bolj raznobarvne liste kot pri čudežnici, obstaja namreč vrsto kultivarjev v izrazitih odtenkih rumene, rdeče in zelene barve. Za intenzivno barvo potrebuje dovolj svetel prostor, pazimo pa tudi na stalno vlažen substrat, ter višjo zračno vlago (40-80%). Ob poškodbah izloča beli mleček.

Odstranjuje: splošna filtracija


V podjetju se ukvarjamo tudi z urejanjem poslovnih in zasebnih prostorov z rastlinami – več: info@vrtnarstvostanonik.si

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor