ASORTIMAN ZELENJAVNIH SADIK
Predstavljamo Vam izbor zelenjavnih sadik iz lastne vzgoje (90+). Izbira sort se tekom sezon lahko spreminja. Fotografije so simbolične.
ARTIČOKA
ARTIČOKA (Cynara scolymus)
Opis: Artičoka je večletna vrtnina, ki zraste 120 cm visoko in je hkrati uporabna ter dekorativna rastlina. Vrhnja stran listov je temno zelena, spodnja siva, stebla pa so grobe teksture. Najbolj uporabno je okusno omesenelo socvetje, ki zacveti modro vijolično v juliju in je pogosto uporabljeno v kulinariki. Sveže artičoke lahko dodamo k solatam, omakam, juham ali pa jih zraven različnih mesnih jedi pripravimo na žaru. Vsebuje veliko antioksidantov ter malo kalorij in maščob. Dokazano zdravilno učinkuje tudi pri jetrnih in želodčnih težavah.
BLITVA/ŠPINAČA
Srebrnolistna blitva (Beta vulgaris subsp. cicla)
Mangold White Silver
Opis: Temno zeleni, nagubani listi z belimi rebri in mesnatim belim pecljem. Uživamo celo leto, uporabljamo za priloge, juhe, smoothije.
Špinača (Spinacea oleracea L.)
Clipper F1
Opis: Veliki, temno zeleni listi, ki obogatijo jedilnik zgodaj spomladi in jeseni. Hitro rastoča sorta z veliko C vitamina in železa.
Malabarska špinača (Basella rubra)
Cejlonska špinača
Opis: Plazeča špinača, pri kateri se dolgi poganjki ovijajo okoli nastavljene opore. Rastlina izhaja iz Indije, uporabljamo pa lahko tako mesnate liste, kot cvetove in mlade poganjke. Okus osveži solate in popestri enolončnice. Pri nas je enoletnica.
Jagodna špinača (Chenopodium capitatum)
Blitum capitatum
Opis: Pozabljena zelenjava, ki so jo poznale že naše babice, počasi pa spet pridobiva na popularnosti. Listi se uporabljajo kot pri navadni špinači, lahko v solati ali kuhani kot priloga, uživamo pa tudi užitne rdeče plodove, ki dobro popestrijo mešane solate. Je enoletna rastlina, ki zdrži slano.
Novozelandska špinača (Tetragonia tetragonides)
Novozelandska plazeča
Opis: Plazeča rastlina s trikotnimi listi, milejšega okusa kot navadna špinača. Režemo mlade poganjke, in sicer od junija do oktobra.
BROKOLI
Brokoli (Brassica oleracea var. Plenck)
Marathon F1
Opis: Primeren za pridelavo od spomladi do jeseni, glavna roža je izredno obilna, kasneje nastavlja tudi stranske rože. Omesenelo socvetje dozori v 80 dneh.
BUČE/BUČKE
BUČE MUŠKATNE (Cucurbita moschata)
Muškatne RS
Opis: Velike, rebraste, ploščato okrogle buče z oranžnim in okusnim mesom za pripravo jedi. Možno skladiščenje, kjer se plodovi še dodatno obarvajo. Buča tehta 5 – 25 kg.
BUČE HOKKAIDO (Cucurbita maxima L.)
Onion F1
Opis: Oranžne buče, hruškaste oblike. Rdečkasto meso je odlično za različne zelenjavne jedi, juhe. Lahko jih dolgo skladiščimo, so zelo dekorativne.
BUČE VELIKANKE (Cucurbita maxima L.)
Atlantic Giant
Opis: Užitno meso, za hrano ljudi, krmo živali in dekoracijo. Buča je rahlo rebrasta in lahko doseže do 250 kg.
BUČE BUTTERNUT (Cucurbita maxima L.)
Butternut
Opis: Podolgovata buča, hruškaste oblike, oranžno, izredno okusno meso za pripravo različnih jedi, kot priloga ali glavna jed, tudi za peko peciva.
BUČKE TEMNO ZELENE (Cucurbita pepo L.)
Brilliante F1
Opis: Zelo bujne, grmičaste bučke s kratkimi internodiji; odprt habitus, lažje pobiranje plodov.
BUČKE SVETLO ZELENE (Cucurbita pepo L.)
Suha F1
Opis: Svetlo zelene, cilindrične bučke, srednje zgodnje po zorenju. Tolerantnost na viruse, stalen nastavek novih cvetov.
BUČKE OKRASNE (Cucurbita pepo L.)
Mešanica
Opis: Prikupne majhne plodove različnih oblik in barvnih vzorcev uporabljamo za okrasitev stanovanj in poletno jesenskih aranžmajev.
CVETAČA
CVETAČA ZGODNJA (Brassica oleracea var. botrytis)
Cashmere F1
Opis: Odlična sorta za spomladansko pridelavo, kupolaste oblike, bele, čvrste rože, dobro zaščitene z listi. Dozori v 65 – 75 dneh.
CVETAČA POZNA (Brassica oleracea var. botrytis)
Incline F1
Opis: Bujna rastlina za pozno poletno in jesensko pridelavo. Daje visoke in izenačene pridelke, tolerantna na nizke temperature. Dozori v 85 – 95 dneh.
CVETAČA ROMANESCO (Brassica oleracea var. botrytis)
Romanesco – koničasta
Opis: Cvetača nenavadne koničaste oblike, svetlo zelene barve in prijetnega sladkastega okusa. Najbolje raste spomladi in jeseni. Dozori v 85 – 90 dneh.
ČILI
ČILI HABANERO (Capsicum chinense)
Habanero
Opis: Zeleni plodovi se obarvajo rdečkasto, so rahlo nagubani, dekorativni in odlični za pripravo pekočih jedi.
ČILI TABASCO (Capsicum frutescens)
Tabasco
Opis: Majhni, podolgovati plodovi, intenzivnega pekočega okusa, dobro poznani po tabasco pikantni omaki.
ČILI CAYENNE (Capsicum annum)
Kajenski poper
Opis: Pekoči zeleni plodovi zrastejo 8-12 cm in pordečijo, ko dozorijo. Rastline so visoke do 60 cm. Pomembna začimba v azijski in latino ameriški kuhinji.
ČILI JALAPENO (Capsicum annum)
Jalapeno
Opis: Pekoči zeleni plodovi sčasoma pordečijo, približno 80 dni po presajanju. Uživamo tako zelene kot rdeče plodove v mehiških jedeh.
ČEBULA
ČEBULA RJAVA (Allium cepa L.)
Belokranjka
Opis: Avtohtona sorta, srednje pozna, značilne podolgovate oblike z izbočenim čebulnim krožcem. Enostavno čiščenje, odlično skladiščenje. Čas zorenja 130 – 150 dni.
ČEBULA RDEČA (Allium cepa L.)
Ptujska rdeča
Opis: Domača, avtohtona sorta z rožnatim do svetlo vijoličnim mesom z zmerno ostrino. Primerna je za skladiščenje. Čas zorenja 110 – 120 dni.
ČEBULA STOLETNA (Allium fistulosum)
Stoletna
Opis: Sorodnica čebule, vendar ne razvije čebul, ima votla stebla. Odlična kot dodatek k solatam in nepogrešljiva v azijski kuhinji.
ENDIVIJA
ENDIVIJA RUMENA (Cichorium endivia L.)
Bionda a Cuore Pieno
Opis: Razvije veliko in rahlo skledasto rozeto, listi so nekoliko svetlejši, rumeno zeleni, hitro se obeli. Pobiramo poleti in jeseni ter je odporna na sušo.
ENDIVIJA DEČJA GLAVA (Cichorium endivia L.)
Bubikopf
Opis: Gosti, rahlo navznoter zavihani listi, ki so samobelilni in izredno mehki. Za pozno poletno in jesensko pridelavo.
ENDIVIJA KODROLISTNA (Cichorium endivia L.)
T&T Rosy
Opis: Odlična izbira za spomladansko in poletno pridelavo, zelo izenačen pridelek, kodrolistna zelena glava z belo rumeno sredico.
ENDIVIJA ESKARIOLKA (Cichorium endivia L.)
Scarola Sabina
Opis: Za poletno in jesensko pridelavo, tolerantna na pokanje stebla ter poletno vročino.
FEFERONI
SLADKI FEFERONI
Lombardo
Opis: Sladki feferoni z visoko rodnostjo. Rumeno zeleni plodovi ob zrelosti rahlo pordečijo.
PEKOČI FEFERONI
Red Devil F1
Opis: Dolgi rdeči plodovi ostrega okusa, primerni za sušenje, svežo uporabo in vlaganje v kozarce.
JAJČEVEC/MALANCAN
JAJČEVEC OKROGLI (Solanum melongena L.)
Tonda F1
Opis: Okrogli melancani, zanimive oblike za žar, peko, itd. Za vzgojo v vrtu ali v rastlinjaku.
JAJČEVEC PODOLGOVATI (Solanum melongena L.)
Lunga F1
Opis: Podolgovati melancani v temno vijolični povrhnjici s svetlim mesom. Sadimo na prosto v sredini maja, ko so nočne temperature dovolj visoke.
JAJČEVEC BELI (Solanum melongena L.)
Alba Bianca F1
Opis: Privlačni, srednje veliki beli plodovi z malo semen v notranjosti. Lep kontrast v primerjavi s temnimi jajčevci.
KOLERABA/KOLERABICA
KOLERABA PODZEMNA (Brassica napus var. napobrassica)
Rumena – maslena
Opis: Udomačena slovenska sorta, znana po mehkem, okusnem gomolju z rumenim, maslenim mesom. Vsebuje veliko suhe snovi.
KOLERABICA NADZEMNA BELA (Brassica oleracea convar. acephala)
Quickstar F1
Opis: Zelo zgodnja, svetlo zelene do krem barve, okrogle oblike, nežno, okusno meso, ne oleseni. Dozori v 40 dneh. Dozori v 60 – 70 dneh.
KOLERABICA NADZEMNA MODRA (Brassica oleracea convar. acephala)
Purple Vienna – dunajska modra
Opis: Zgodnja, z modro vijoličastim gomoljem. Priporočljivo saditi v tla, bogata s hranili in z obilo vlage. Uživamo presno ali dušeno. Dozori v 60 dneh.
KUMARE
KUMARE SOLATNE (Cucumis sativus L.)
Slice King F1
Opis: Jedilne kumare z bradavičastimi plodovi, bujne rasti, visoki pridelki in kakovost skozi vso rastno dobo. Ne pogrenijo.
KUMARE ZA VLAGANJE (Cucumis sativus L.)
Levina F1
Opis: Veliki pridelki, sorta je tolerantna proti boleznim, plodovi ne postanejo trpki, redno pobiramo.
MELONA/LUBENICA
MELONA (Cucumis melo)
Ananas
Opis: Srednje zgodnja sorta, ovalne melone do 2,5kg, sladko in aromatično rumeno meso. Potrebuje veliko toplote.
LUBENICA (Citrullus lanatus)
Crimson Sweet F1
Opis: Sladko meso, zelo osvežilno, najbolje raste v globokih, pognojenih in vlažnih tleh na sončni legi.
OHROVT
OHROVT GLAVNATI (Brassica oleracea L. var. sabauda)
Estoril F1
Opis: Primeren za poletno pridelavo, temno zelene barve. Za svežo uporabo in skladiščenje, toleranten na visoke temperature. Dozori v 75 dneh.
OHROVT BRSTIČNI (Brassica oleracea L. var. gemmifera)
Garci F1
Opis: Srednje zgoden, nežnega okusa, daje visoke pridelke ter se dobro obnese tudi na revnejših tleh.
OHROVT ZELENI KODROLISTNI (Brassica oleracea L. var. sabellica)
Halbhoher Gruner
Opis: Listnati ohrovt, za pobiranje od pozne jeseni do pomladi, odlična zimska zelenjava z obilico železa. Liste nabiramo od spodaj navzgor, uporabimo jih lahko tudi kot zelenjavni čips.
OHROVT RDEČI KODROLISTNI (Brassica oleracea L. var. sabellica)
Scarlet
Opis: Uporabna listna zimska zelenjava, podobno kot zeleni kodrolistni ohrovt, vendar z veliko večjo dekorativno vrednostjo.
OHROVT TOSKANSKI (Brassica oleracea L. var. sabellica)
Nero di Toscana
Opis: Italijanska verzija listnatega ohrovta, s podolgovatimi mehurjastimi listi in etažno rastjo. Dekorativen in odličen tudi v kulinariki po prvih jesenskih slanah.
PAPRIKA
PAPRIKA RUMENA BABURA (Capsicum annum)
Marbella
Opis: Rumena babura za svežo uporabo in vlaganje. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C. Paprike so vse toploljubne zelenjadnice in jih sadimo na prosto šele v mesecu maju.
PAPRIKA RDEČA BABURA (Capsicum annum)
Rosso Quadrato
Opis: Rdeča babura za svežo uporabo in vlaganje. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C.
PAPRIKA RDEČA PODOLGOVATA (Capsicum annum)
Corno di Torro rosso
Opis: Rdeča podolgovata paprika za svežo uporabo, žar in vlaganje. Visoka vrednost antioksidantov in vitamina C.
PAPRIKA PARADIŽNIK (Capsicum annum)
Rodeo
Opis: Posebna paprika v obliki paradižnika, zelo kompaktna in polna, odlična za vlaganje v olju. Bogata z antioksidanti.
PAPRIKA HIBRIDNA RDEČA (Capsicum annum)
Bontempi F1
Opis: Hibridna rdeča paprika. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi.
PAPRIKA HIBRIDNA ORANŽNA (Capsicum annum)
Beluga Orange F1
Opis: Hibridna oranžna paprika. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi.
PAPRIKA HIBRIDNA RUMENA (Capsicum annum)
Beluga Yellow F1
Opis: Hibridna rumena paprika. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi.
PAPRIKA HIBRIDNA ZELENA (Capsicum annum)
Sweet Green F1
Opis: Hibridna zelena paprika, izredno sočna in sladka. Za hibride je značilna izenačenost plodov, enakomerno dozorevanje in bogata rodnost ob zadostni negi.
PARADIŽNIK
PARADIŽNIK VOLOVSKO SRCE (Lycopersicon lycopersicum)
Cuor di bue
Opis: Mesnati rebrasti plodovi tehtajo do 200g, izredno okusni za mešane solate. Za vzgojo v zaščitenem prostoru ali na prostem pod streho.
PARADIŽNIK GROZDASTI (Lycopersicon lycopersicum)
Grappolo F1
Opis: Srednje debeli, standardni paradižniki v grozdu po približno 5 plodov.
PARADIŽNIK PODOLGOVATI (Lycopersicon lycopersicum)
San Marzano F1
Opis: Podolgovati paradižnik s temno rdečo lupino in mesnato sredico, odličen za kuho, pripravo omak.
PARADIŽNIK ZGODNJI (Lycopersicon lycopersicum)
Marmande F1
Opis: Srednje debeli, rahlo rebrasti plodovi, spada med zgodnejše paradižnike. Izredno priljubljen med kupci.
PARADIŽNIK ČEŠNJEVEC (Lycopersicon lycopersicum)
Ciliegino F1
Opis: Indeterminanten paradižnik, z obilico drobnih plodov v grozdih. Kot za večino drobnih paradižnikov ima tudi ta sorta močno aromo.
PARADIŽNIK MONTECARLO (Lycopersicon lycopersicum)
Montecarlo F1
Opis: Indeterminanten paradižnik, z velikimi gladkimi plodovi v temno rdeči barvi. Toleranten na bolezni ob zaščiti pred dežjem.
PARADIŽNIK BALKONSKI
Sweet ‘n’ Neat Cherry Red
Opis: Izredno kompaktna sorta paradižnika, ki je idealna za vzgojo v loncih na terasi ali balkonu. Ima majhne plodove izrazito močnega okusa, za presno uporabo.
POR
POR ZGODNJI (Allium porrum L.)
Swiss Giant Columbus
Opis: Hitro rastoča sorta, zelo visokega prinosa. Za poletno in zgodnje jesensko pridelavo. Dozori v 85 dneh po presajanju.
POR POZNI (Allium porrum L.)
Arman F1
Opis: Pozna sorta pora, pokončna s temnozelenimi listi, odporna na pokanje in lomljenje stebel.
RABARBARA
RABARBARA (Rheum rhabarbarum)
Opis: Izvira iz osrednje Azije. Najboljše uspeva na bogatih in globokih tleh na dobro osvetljenem rastišču, ki pa mora biti zaščiteno pred močnim vetrom. Je mogočna trajnica, ki na istem mestu lahko ostane do osem let. Za zdravilne namene uporabljamo korenino, ki jo izkopavamo jeseni. V kulinariki pa je poznana predvsem uporaba svežih sočnih listnih stebel. Čeprav jo uvrščamo med zelenjavo, jo pri kuhi uporabljamo bolj kot sadje. Ima značilen osvežujoč, kisel okus.
RADIČ
RADIČ OKROGLI (Cichorium intybus L.)
Palla Rossa 3
Opis: Med zgodnjimi sortami ena bujnejših. Pobiramo ga v septembru do konca oktobra. Glave so kompaktne in okrogle, obdane s širokimi listi.
RADIČ PISANOLISTNI (Cichorium intybus L.)
Castelfranco TT Castellano
Opis: Zgodnja sorta, primerna za svež trg. Rumeno kremasti listi z rdečkastimi pegami. Pobiramo v septembru, oktobru.
RADIČ ŠTRUCAR (Cichorium intybus L.)
Pan di Zucchero Ulisse
Opis: Sorta ima široke in mehke liste, glava pa ob koncu zrelosti postane rumeno bela. Odlična za svež trg in skladiščenje.
RADIČ TREVIŠKI (Cichorium intybus L.)
Rossa di Trevisio Precoce
Opis: Zgodnejša sorta tega tipa (90 dni), prezimi na prostem, čvrsta rdeča glavica je v rozeti, suličasti listi pa so primerni za rezanje. Odličen tudi za siljenje.
RADIČ VERONA (Cichorium intybus L.)
Rossa di Verona
Opis: Srednje pozna sorta, dozori v 115 dneh. Zeleni listi tekom poletja, jeseni oblikujejo koničasto rdečo glavo izrazitega okusa. Primeren tudi za siljenje.
RADIČ TRŽAŠKI SOLATNIK (Cichorium intybus L.)
Zuccherina di Trieste
Opis: Svetlo zeleni, gladki in nežni listi se dobro obraščajo. Sadimo na gosto, da listi ostanejo nežni in obeljeni. Dobro prezimi. Režemo celo leto liste, lahko pa na zimo vzgojimo glave.
RADIČ SOLKANSKI (Cichorium intybus L.)
Solkanski avtohtoni
Opis: Avtohtona slovenska sorta. Primeren je za siljenje in svežo, zgodnje spomladansko uporabo. Rozete so krhke in ne grenijo. Prezimi na prostem.
RDEČA PESA/RUKOLA/MOTOVILEC/KOROMAČ/ČRNA REDKEV
Rdeča pesa (Beta vulgaris var. vulgaris)
Kestrel F1
Opis: Okrogla, temno rdeča, primerna za svežo uporabo in predelavo, ima visoko vsebnost sladkorja. Dozori v 80 – 85 dneh.
RUKOLA (Eruca sativa)
Rukola
Opis: Celo leto sveži, okusni lističi, polni mineralov. Redno jih režemo, zaradi aromatičnega okusa pa so primerni za v solate ali kot dodatek različnim jedem.
MOTOVILEC LJUBLJANSKI (Valerianella locusta)
Ljubljanski motovilec
Opis: Ima velike rozete z ožjimi listi, ki so odličnega okusa in primerni predvsem za solate. Dobro prezimi.
SLADKI KOMARČEK (Foeniculum vulgare var. dulce)
Koromač
Opis: Gojimo ga zaradi odebeljenih aromatičnih stebel, katere jemo presne v solatah, kuhane, pečene ali dušene. Kot začimbo uporabljamo tudi liste in semena.
ČRNA REDKEV (Raphanus sativus L.)
Runder Schwarzer Winter
Opis: Črna, ploščato okrogla redkev z belim mesom, prijetnega, rahlo pikantnega okusa. Zdravilna zelenjadnica, bogata z vitaminom C in gorčičnimi olji. Za zimsko uporabo.
SOLATA
SOLATA GENTILE (Lactuca sativa L.)
Vittoria Gentilina
Opis: Za celoletno pridelavo, tvori zlato zelene velike glave s hrustljavimi in rahlo valovitimi listi.
SOLATA HRASTOV LIST (Lactuca sativa L.)
Hrastov list
Opis: Zanimiva oblika listov, kateri so gladki z valovitim robom. Okusna mešanica za pripravo solate.
SOLATA LEDENKA (Lactuca sativa L.)
TT Mesa
Opis: Sadi se od pozne pomladi do zgodnje jeseni, glavice so svetleče zelene barve, hrustljave, v notranjosti zeleno rumene. Odlična za sveže solate.
SOLATA MEHKOLISTNA (Lactuca sativa L.)
May King – Majska Kraljica
Opis: Zgodnja solata, tolerantna na mraz, tvori velike, trde in dobro zaprte glave. Daje velik in kakovosten pridelek, tudi jeseni.
SOLATA ROMANSKA (Lactuca sativa L.)
Ovired
Opis: Posebna solata, rdečkaste barve. Uživamo mlade rozete, ki spominjajo na motovilec ali pa že večje glave. Odličnega, rahlo lešnikastega okusa, ne greni.
SOLATA ZIMSKA MEHKOLISTNA (Lactuca sativa L.)
Nansen
Opis: Spomladi oblikuje mehke, rumenozelene, čvrste glavice. Da bolje prezimi jo pokrijemo.
SOLATA ZIMSKA KRHKOLISTNA (Lactuca sativa L.)
Posavka
Opis: Zimska solata, ki spomladi oblikuje hrustljave glave. Da bolje prezimi jo pokrijemo.
ZELJE
ZELJE ZGODNJE (Brassica oleracea)
Nozomi F1
Opis: Zgodno, za spomladansko pridelavo, okrogla oblika glave, dobra obstojnost, in odpornost na pokanje. Primerno za svežo uporabo, solate. Dozori v 55 – 65 dneh.
ZELJE POZNO (Brassica oleracea)
Marlo F1
Opis: Zelje, srednje pozno, ne poka, za svežo uporabo in kisanje, okrogle in srednje kompaktne glave. Dozori v 90 – 95 dneh.
ZELJE RDEČE (Brassica oleracea)
Rookie F1
Opis: Primerno za spomladansko in poletno sajenje. Odporno na pokanje, primerno za svežo uporabo in za predelavo. Izrednega okusa, dozori v 70 – 75 dneh.
ZELJE LJUBLJANSKO (Brassica oleracea)
Ljubljansko zelje
Opis: Pozna slovenska sorta, okrogle, svetlo zelene glave, okusni listi in velik pridelek, za solato, kisanje in skladiščenje. Dozori v 150 dneh.
ZELJE VARAŽDINSKO (Brassica oleracea)
tip. Sweety F1
Opis: Srednje pozno, ploščato okrogle glave ne pokajo, toleranca na mraz, za svežo uporabo, odlično pa predvsem za kisanje. Dozori v 90 dneh.
ZELJE KONIČASTO (Brassica oleracea)
Elite F1
Opis: Srednje zgodno, toleranto na mraz, izredno dobrega okusa. Tvori značilne koničaste glave. Zelo okusno za solate in primerno tudi za kisanje.
ZELJE PEKINGŠKO (Brassica campestris)
Pak Choi
Opis: Kitajska ‘gorčica’ tvori sklenjene glave z zelenimi listi in širokimi belimi žilami. Uživamo kot presno ali nežno dušeno zelenjavo.
ZELJE KITAJSKO (Brassica rapa sub. pekinensis)
Yuki F1
Opis: Kitajski kapus, odporen na golšavost kapusnic, vsebuje še posebno veliko vitamina C, zgodaj dozoreva ter je primeren za poletno in jesensko pridelavo.
ZELENA
BELUŠNA ZELENA (Apium graveolens)
Giant pascal
Opis: Uživamo pokončne zelene liste z debelimi listnimi peclji. Jeseni spodnji del rastlin za 10 – 14 dni zadelamo z zemljo, da se stebla obelijo. Sadimo na 25 x 30 cm.
GOMOLJNA ZELENA (Apium graveolens)
Neon
Opis: Gladki gomolji, brez vdrtin, meso je bele barve, ki zaradi odsotnosti antocianov po kuhanju tudi ostane, dobro se skladišči. Gomolj se odebeli v 135 dneh.
LISTNA ZELENA (Apium graveolens)
Opis: Listna zelena ima užitne, peteršilju podobne liste in spečifičen okus, zaradi visoke vsebnosti eteričnih olj, vitaminov in mineralov. Vsestransko jo uporabljamo svežo ali zamrznjeno v kulinariki, predvsem pri začinjanju juh.
ZELENJAVA (CEPLJENA)
CEPLJENA ZELENJAVA
Cepljena zelenjava postaja vedno bolj priljubljena. Pridelek je pri vseh sortah občutno večji, rastline pa so bujnejše in bolj odporne na razne bolezni ter škodljivce. Sadika je sestavljena iz odporne podlage z močnim koreninskim sistemom in dobro rodnega cepiča z okusnimi plodovi.
CEPLJEN PARADIŽNIK GROZDASTI (Lycopersicon lycopersicum)
Grappolo F1
Opis: Bujno raščen paradižnik v grozdih s srednje debelimi plodovi, ki tehtajo cca 150 g. Cepljen na tolerantno podlago.
CEPLJEN PARADIŽNIK DEBELI (Lycopersicon lycopersicum)
Matias F1
Opis: Veliki, gladki plodovi tehtajo 250 – 300g in so mesnate sestave. Cepljen na tolerantno podlago.
CEPLJEN PARADIŽNIK VOLOVSKO SRCE (Lycopersicon lycopersicum)
Gourmandia F1
Opis: Srčasto oblikovan paradižnik v tipu volovskega srca, cepljen na tolerantno podlago. Teža ploda 200 – 250 g.
CEPLJEN PARADIŽNIK PODOLGOVATI (Lycopersicon lycopersicum)
San Marzano F1
Opis: Podolgovati, trdni, sijoče rdeči plodovi tehtajo 100 – 110 g in so odlične arome. Cepljen na tolerantno podlago.
CEPLJENE KUMARE SOLATNE (Cucumis sativus L.)
Dominica F1
Opis: Zelo rastljiva sorta solatne kumare z enovitimi, temno zelenimi plodovi, ki dajejo visok pridelek. Cepljena na odporno podlago, tolerantnejša na pepelasto plesen.