POLAGANJE TRAVNEGA TEPIHA
V sklopu ureditve vrtov polagamo tudi travni tepih. Plošče oz. kolute dobavljamo od uveljavljenih podjetij, ki so specializirana na področju vzgoje vrtne trate. Gosta travna mešanica je dobro ukoreninjena in gojena vsaj dve leti oz več. Tako privarčujete začetni trud za vzgojo vrhunske, brezplevelne trate, katero morate nato samo še vzdrževati na tem nivoju.Sveži tepih položimo na predhodno kultivirano, poravnano in zmerno utrjeno površino, pognojeno z založnim gnojilom. Po končani storitvi površino dobro namočimo in z valjarjem poskrbimo za dober stik s podlago. Prvih 14 dni svetujemo naročniku za še posebno skrb pri zalivanju, da se trata dobro ukorenini.

STROJNO PREZRAČEVANJE TRATE
V spomladanskem obdobju priporočamo prezračevanje trate z vertikulatorjem, ki poskrbi za odstranitev odmrle trave oz polsti ter mahu, koreninam pa z zarezami dovedemo zrak. Ko odstranimo odvečno zeleno maso, s trosilnikom opravimo top dressing, kar je sklop kremenčevega peska za zračnost, založnega gnojila za optimalno prehranjenost in svežega semena za regeneracijo in dolgoročno vitalnost trate

SETEV VRTNE TRAVE
Podlaga oz. prst mora biti dovolj zračna, ki pa jo po setvi primerno povaljamo. Če so tla prekisla (pH pod 5,5), jih apnimo. Pri izbiri semena se priporočajo travne mešanice, ki pa se razlikujejo glede na lego terena in namembnost (okrasna, pohodna, za igrišča…). Setev se priporoča v pomladanskem času, do začetka meseca junija in jeseni v mesecu septembru, oktobru oz. nekje do minimalne dnevne temperature 5°C. Ta temperatura je spodnja meja, potrebna za dobro kalitev in rast travne mešanice. Poleti setev ni priporočljiva zaradi visokih temperatur. Možno pa seveda je, vendar moramo še posebno na začetku rasti zagotoviti stalno vlago. To dosežemo z rednim namakanjem dvakrat ali trikrat dnevno. Dodatno lahko zaščitimo s kopreno ali šoto, hkrati s tem še preprečimo pticam, da bi pobirale semena.Pri prenizki vlažnosti, se trava razrašča neenakomerno, do izraza pridejo različni pleveli. Med njimi dobro poznan zeleni muhvič (Setaria viridis), ki pa ni trdovraten in ga je možno z redno košnjo po dobrem letu popolnoma odstraniti. Za mah in trdovratne plevele lahko poleg ročnega pletja, uporabimo selektivni herbicid, vendar šele po 6. mesecu rasti.

Prva košnja je priporočljiva, ko je višina trave približno 8 cm in se začne rahlo prevešati. Na začetku jo le malo prikrajšamo, nato pa počasi zmanjšujemo višino košnje. Le ta naj bo v poletnih mesecih 5-8 cm, spomladi in jeseni pa 3-4 cm zaradi višjih temperatur in večje zračne vlage. Nož pri vrtni kosilnici mora biti dobro nabrušen, da čim manj poškoduje travno bilko ob rezu. Pokošeno travo odstranimo z zelenice, razen če je košnja res pogosta. Zadnja košnja v letu mora biti nizka, saj se višja trava težko zrači in je povečana možnost za pojav snežne plesni (Fusarium nivale).Gnojimo z založnimi gnojili dvakrat do trikrat letno. Spomladi poudarek namenimo dušiku, jeseni pa kaliju, ki je priporočljiv za utrjevanje rastlin. Kalij tudi zavira pojav snežne plesni.