LIMONSKA TRAVA (Cymbopogon citratus)

Limonska trava je tropska rastlina, ki izvira iz Južne Azije, pretežno iz območja Filipinov in Indonezije. Njena uporaba je razširjena v kulinariki, ima pa tudi zdravilne učinke na telo. Vsebuje preko 65 % citrala, ki je glavna spojina, katera rastlini daje močno aromo.

Limonska trava ima značilne suličaste liste, ki lahko v višino dosežejo 60 – 100 cm. Postaja vedno bolj poznana v domačih vrtovih, predvsem zaradi močne arome po citrusih in mnogih dokazanih pozitivnih učinkih. Je varno živilo, nima posebnih omejitev ter jo lahko redno uporabljamo. Je vir esencialnih vitaminov (A, B1,B2,B3,B5, C).

Vsebuje veliko antioksidantov in pri redni uporabi pomaga pri razstrupljanju telesa. Blagodejno deluje na prebavo, prehlad, blaži bolečine v trebuhu, čisti kožo, in blaži menstrualne težave. Imela naj bi vlogo pri uravnavanju krvnega pritiska in nižanju holesterola, na telo pa ima tudi določen pomirjevalni učinek.

V hladnih dneh si naredimo okusen, topel čaj, poleti pa iz nje lahko pripravimo  domači ledeni čaj, z dodatkom posušenih listov melise.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik