CITRONSKA VERBENA, CITRONKA (Aloysia triphylla, Lippia citriodora)

Citronska verbena je polzelnata trajnica, ki izvira iz zahodnega dela Južne Amerike. V Evropo so jo v 17. stoletju prinesli španski in portugalski trgovci, kot aromatično dišavnico ter za pridelavo eteričnega olja.

Je delno prezimna dišavnica, zdrži med – 8 in – 10°C, liste pa odvrže že pri  temperaturi okoli ledišča. V višino lahko z leti doseže preko 100 cm, vendar če jo redno režemo, spodbudimo kompaktnejšo razrast. Ozki, dolgi listi so združeni v skupine, v poletnem času pa zacveti z drobnimi belimi cvetovi, združenimi v socvetja.

Sveže liste uporabljamo v kulinariki pri aromatiziranju rib, perutnine, zelenjavnih mariniranih jedi, solat, marmelad, sladic, ipd. Osvežijo tudi poletne napitke, liste pomanemo in jih zmešamo v hladni vodi. Posušeni listi pa so skorajda obvezen dodatek k zeliščnim čajnim mešanicam, vendar dodajamo zmerno, saj močno prevladujejo nad ostalimi aromami. Citronkin čaj deluje pomirjujoče in pomaga pri nespečnosti, umirja prebavne motnje, napenjanja, lajša tudi astmatične težave. S svežimi listi si lahko ščetkamo zobe, s čimer izboljšamo zadah.

Glavno aromo listom dajejo glavne tri spojine, in sicer citral, nerol in geraniol, zato je citronska verbena še posebej cenjena v industriji parfumov. Limonina aroma se močneje izrazi ob dotiku.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik