NAVADNI OŽEPEK, OŽEP (Hyssopus officinalis)

Navadni ožepek oz. izop je medovita rastlina, poznana že iz antičnih časov, zaradi svoje vsestranske uporabnosti, tako v zdravilne namene kot v kulinariki za odišavljanje likerjev, itd. Je trajna dišavnica, ki skoraj ne sme manjkati v domačem vrtu.

Ožepek ima drobne, temno zelene liste, suličaste oblike in zraste 40 – 60 cm v višino. Od julija do septembra se odprejo modra stožčasta socvetja, polna drobnih cvetov, ki so prava paša za oči in čebele. Ožepek ima določen pomen tudi v biodinamičnem vrtnarjenju saj privablja opraševalce, hkrati pa v vrtu odganja škodljivce, kot so listne uši, polže, ipd.

Sveži cvetoči poganjki dajejo rahlo grenak in blago pekoč okus, cenjen v kuhinji. Uporabljamo torej kot začimbo, pri začinjanju krompirjevih in fižolovih jedi, enolončnicah, solatah in omakah. Posušene liste lahko uporabljamo v vrečkah za odganjanje moljev, tudi bolh pri domačih živalih.  Ožepkovo vino, pripravljeno iz sladkega korena, cimeta, ožepka in komarčka, pri rednem uživanju pomaga pri bolečinah v jetrih ter pljučih.

Za zdravilne namene porežemo celotno rastlino, 10 – 15 cm nad tlemi in jo uporabimo v obliki čajne mešanice ali pa iz nje pridobimo eterično olje. Ožepkov čaj zvišuje krvni tlak, pomaga pri boleznih dihal in ustne votline, uravnava menstruacijo, poživlja in odganja utrujenost, uničuje glivice ter določene viruse (herpes), zavira prekomerno potenje. Eterično olje v obliki kopeli pomirja in blaži tesnobo. Čaj pomaga lajšati bolečine v mišicah.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik