Vinska rutica, ruta (Ruta graveolens)

Vinska rutica je do 60 cm visoko zelišče iz območja Balkanskega polotoka, ki v našem podnebju dobro prezimi. Že skozi zgodovino je veljala kot rastlina, ki varuje pred različnimi boleznimi, različne dele rastline pa lahko uporabljamo tudi v kulinariki, tako pri začinjanju jedi kot aromatiziranju alkoholnih pijač.

Je zelnat grmiček, z okroglim steblom in značilno krpatimi listi z oljnimi žlezami. Cveti z drobnimi rumenimi cvetovi, ki se odprejo v drugi polovici poletja. Potrebuje sončno rastišče in dobro odcedna tla, srednje založena s hranili. Je izredno močno zelišče, zato priporočamo dober pregled splošne literature.

Posušeni listi delujejo kot sredstvo za uničevanje insektov ter klic. Spodbujajo nastanek menstruacije, pospešujejo apetit, pomirjajo, krepijo um in odganjajo vetrove. Rutica pospešuje krvni obtok in znižuje krvni tlak, blaži vneto grlo ter umirja močnejše bitje srca. Uporablja pa se tudi kot sestavina za domači zeliščni sirup proti kašlju. Njena uporaba v kulinariki je kot aroma pri različnih jedeh, z značilnim grenkim priokusom. Čaj iz vinske rutice naj bi varoval pred kapjo, odsvetuje pa se nosečnicam.

Zelišče nabiramo v mesecu juliju, avgustu, torej v času cvetenja, ko ima največjo vsebnost eteričnih olj. Za bolj občutljive ljudi, se priporoča uporaba rokavic, v izogib morebitnim kožnim reakcijam. Rastlino hitro posušimo, pri tem pa izgubi nekaterim neprijeten vonj.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik