CEPLJENA ZELENJAVA

Cepljena zelenjava postaja vedno bolj priljubljena. Pridelek je pri vseh sortah občutno večji, rastline pa so bujnejše in bolj odporne na razne bolezni ter škodljivce.

Kako to zgleda pri paradižniku? Sadika cepljenega paradižnika je sestavljena iz dveh rastlin – bolj bujnega in odpornega paradižnika, ki služi kot podlaga (koreninski del in spodnji del stebla), na katero je cepljen hibridni paradižnik. Slednji ima odlične lastnosti tako po kvaliteti kot količini pridelka. Vsaka rastlina ima seveda svoje prednosti, ki so nato tu združijo. Cepljeni paradižnik ima močan koreninski sistem, zato ga lahko vzgajamo na dveh steblih (pustimo prvi zalistnik). V višino nam v vrtu zraste preko 3 m in s tem posledično potrebuje dovolj prostora okoli sebe ter močno oporo. Poleg zalistnikov tedensko odstranjujemo spodnje liste ter tako poskrbimo za boljšo osvetljenost. Konec avgusta odstranimo vrh, da imajo zadnji plodovi čas dozoreti. Posadimo ga lahko tudi v večji čeber s hranilno zemljo. Redno ga dognojujemo. Kljub večji odpornosti je še vedno priporočljiva postavitev v zaščiteno lego pred dežjem.

Pri cepljeni zelenjavi je pomembno, da je ne posadimo pregloboko. Če cepljeni del slučajno zakrijemo z zemljo, bo žlahtnjena sorta pognala lastne korenine in tako podlaga ne bo imela več funkcije . To moramo nujno upoštevati! Poleg paradižnika imamo na voljo cepljene sadike kumar in občasno tudi cepljene paprike, jajčevce ter bazilike.

Preizkusite jih tudi vi in se prepričajte o veliki prednosti cepljene zelenjave! Pa dober tek!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik