BRŠLJANKE (Pelargonium peltatum)

O bršljankah ne bi bilo potrebno prav veliko razpravljati, saj so res že stalnice na naših balkonih, vseeno pa nekaj splošnih značilnosti: Prvotno ime je bilo avstrijka, roza barve. Rdeče takrat še niso poznali. Posledica tega je kakšen odstotek roza barve med rdečimi bršljankami. K nam se je razširila leta 1966 po zaslugi g. Jožeta Pogačarja iz Kamnika, ki je prvi pričel vzgajati te rastline. Ime so dobile po bršljanu podobnih mesnatih listih, ki so gladki za razliko od navadnih pelargonij.  Bršljanke so primerne za vse viseče posode, korita, itd. Zahtevajo sončno do polsončno lego, kjer  bodo v najlepšem razcvetu. Navadne bršljanke se lepo obnesejo tudi v senčni legi. Poleg navadnih poznamo tudi polnjene bršljanke.

Polnjene imajo bogata socvetja v najrazličnejših barvah in barvnih kombinacijah. Priporočamo redno odstranjevanje cvetov in postavitev v zaščiteno lego, saj jim močni nalivi lahko škodijo. So nekoliko krajše, polviseče rasti, zrastejo približno 40 cm v dolžino. Pri polvisečih ponujamo tudi serijo Blizzard ‘Blue’, z enostavnimi, večjimi cvetovi.

Navadne bršljanke so daljše rasti, odvisno koliko prostora in gnojil jim namenimo. Najbolj značilna barva je rdeča, poznamo pa še belo, lila, roza in roza z belimi robovi. Bela sorta je nekoliko krajše rasti od navadnih. Skoraj vse naštete barve pa imamo tudi v belo-stebelni različici. To pomeni, da so te sorte krajše, do 50 cm v dolžino ter bolj kompaktne od navadnih. Zaradi odpornosti jih priporočamo za vetrovno lego. Navadnih bršljank med letom ni potrebno obtrgovati, priporočljivo pa je v jesenskem času, ko odcveteli cvetovi postanejo že moteči.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik