ABRAŠICA – COCA COLA PELIN (Artemisia abrotanum var. maritima ‘Coca Cola’)

Coca Cola pelin (abrašica) je posebna sorta pelina z izrednim vonjem podobnim Coca Cola sladki pijači, vendar nekoliko grenkega okusa. Pripravke, pripravljene iz abrašice se v ljudski medicini uporablja pri lajšanju številnih vnetij in okužb.

Je trajna rastlina, grmičaste rasti, ki najboljše prezimi v toplih, zavetnih legah. V višino doseže preko 50 cm in ima sivo zelene suličaste liste, ki so v spodnjem delu poraščeni z drobnimi dlačicami. V drugi polovici poletja rumeno zacvetovi. Sadimo na sončno lokacijo, v dobro drenirana tla.

Posušeni listi se v obliki čajnih mešanic uporabljajo pri želodčnih, črevesnih in prebavnih motnjah, pomagajo pri slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, driski in blagodejno delujejo celo na izkašljevanje. Pospešujejo potenje ter izločanje seča, uporabljamo pa jih lahko tudi kot obkladke pri ozeblinah. Posušeni listi v omarah dokazano odganjajo molje in druge žuželke zaradi vsebnosti eteričnih olj.

Lahko jo uporabimo tudi v kulinariki, in sicer pri pripravi omak, sladic ter solat zaradi posebne arome, predvsem pa je prava atrakcija za otroke in ljubitelje omenjene sladke pijače, ki z veseljem vonjajo atraktivno rastlino.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik