DIŠEČA PERLA, DIŠEČA LAKOTA (Asperula odorata)

Dišeča perla je trajno zelišče, ki izvira iz območja Evrope ter Bližnjega Vzhoda. Ima mnogo ljudskih imen, poznamo jo kot medenico, rožno perlico, prehlajenko, itd. V obliki poparkov in napitkov jo uporabljamo kot zdravilno rastlino, zaradi mnogih pozitivnih lastnosti.

Doseže 20 – 40 cm v višino in ima zanimive združene suličaste liste, katere v poletnem času dopolnjujejo drobni zvezdasti cvetovi bele barve. Primerna je za senčne lege, najboljše uspeva pod krošnjami večjih lesnatih rastlin. Značilen sladkast vonj sveže, še posebej pa posušene rastline daje snov imenovana kumarin. Nabiramo celo zelišče v času cvetenja, posušimo pa ga v toplem a zavetnem prostoru, zaščitenem pred direktno sončno svetlobo.

Posušeno rastlino v obliki čajnih poparkov uporabljamo kot sredstvo za čiščenje krvi in pospešitev potenja, v splošni medicini pa jo uporabimo pri boleznih želodca, pljuč, sečil, migrenah, jeter, deluje pa tudi pri nespečnosti in nepravilnem delovanju srca. Sveže narezane liste lahko uporabimo kot obkladke pri glavobolu, z njimi pa odišavimo tudi vina in podobne alkoholne pijače. Velja kot splošno krepčilo, deluje pa tudi kot diuretik in sredstvo proti vnetjem. Zaradi flavonoidov in kumarinov pomaga pri krčnih žilah in krepi krvne žile.

Iz dišeče perle lahko pripravimo osvežilni napitek, kjer jo skupaj z jagodnjakom, robidami in timijanom prelijemo z vrelo vodo ter sladkamo z medom.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik