EVODIJA – ČEBELJE DREVO (Tetradium daniellii)

Evodija izhaja iz rodu Tetradium (Euodia) in izvira iz predelov Kitajske ter Koreje. Po svetu je poznana kot medovito drevo, odlično za čebeljo pašo v pozno poletnem času, ko ni več na voljo veliko pašnih virov.

Je srednje, do 8 m visoko listopadno drevo, z dolgimi in temno zelenimi sestavljenimi listi, kateri dobijo rumeno jesensko barvo. Beli dišeči cvetovi, ki se odprejo v juliju in avgustu so drobni, združeni v večja socvetja s premerom do 15 cm. Drevo ima ločena moška in ženska socvetja, po oprašitvi pa se razvijejo jagode, sprva rdeče, v jeseni pa črne barvo. Če ostanejo na drevesu tekom zime, so primerna hrana za ptice.

Evodija prva leta po sajenju ne razvije cvetov, počakati moramo, da bo drevo staro med 6 – 8 let. Sadimo jo na sončno lokacijo, v humozna in dobro odcedna tla. Ob sajenju poskrbimo za dodatek humozne prsti, izdatno tudi založno pognojimo. Založna gnojila s kontroliranim sproščanjem hranil tako dodajamo vsako pomlad in v drugi polovici poletja za optimalno prehranjenost drevesa.

Evodija potrebuje le gojitveno rez v prvem letu, s katero začnemo oblikovati krošnjo ter nastavimo želeno višino debla. To dosežemo z rezjo glavnega poganjka, 40 cm nad želeno višino debla. Tako nam iz spečih brstov poženejo nove veje, katere formiramo v krošnjo. Pri starejših drevesih lahko opravimo pomladitveno rez, z generalnim skrajšanjem poganjkov.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik