BOŽIČNA ZVEZDA (Euphorbia pulcherrima sin. Poinsettia)

Božična zvezda (lat. Poinsettia) izvira iz Mehike. V naravi zraste v obliki grma do višine 5 m.  Joel Poinsett jo je leta 1828 od tam prinesel v Ameriko, kmalu zatem pa je osvojila tudi Evropo. V začetku so jo gojili kot grmičasto rastlino, ki je uspevala le v toplejših območjih, kasneje pa so nastale tudi mnoge odpornejše sorte, nižje rasti. Lepota božične zvezde izhaja iz obarvanih ovršnih listov oz. braktej, ki obkrožajo majhne rumene cvetove. Najbolj poznana je rdeča božična zvezda, obstaja pa še paleta drugih barv ter njihovih kombinacij: roza, bele, rumene, oranžne.

Božično zvezdo kupimo v lončku in jo potem doma postavimo na mesto, kjer nam bo razveseljevala pogled. Že pri nakupu pa moramo paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastlina ne stoji zunaj ali v mrzli trgovini, sicer njena lepota ne bo trajala prav dolgo. Rastlino postavimo v prostor, s temperaturo najmanj 15°C, najboljše na svetlo okensko polico (ne na direktno sonce) in jo redno, ter temeljito zalivamo. Da bomo preprečili gnitje korenin, pa moramo po zalivanju vodo iz podstavka odliti. Če upoštevamo vse pogoje, se bomo njenih obarvanih braktej veselili še kar nekaj mesecev.

Z gnojenjem pričnemo šele februarja, ko odpadejo listi in odrežemo poganjke; po spomladanski otoplitvi. V začetku maja pa rastlino presadimo v večji lonček s svežo prstjo. Po presaditvi božično zvezdo prenesemo ven pod streho in v polsenco.  Redno jo zalivamo in gnojimo ter po potrebi ohranjamo število poganjkov na 4 do 5. Septembra pa jo postavimo na okensko polico, v prostor kjer najmanj prižigamo luč, da se božična zvezda zaradi krajšanja dneva naravno obarva.

Velik barvni spekter božičnih zvezd, različnih velikosti, lahko dobite v vseh naših cvetličarnah v mesecu decembru. Za popestritev praznikov pa se lahko v tem času odločite za novoletni aranžma s svečko, s katerim boste prinesli praznično vzdušje v vaš dom.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik