GOJI JAGODE (Lycium barbarium)

Goji jagoda oz. slovensko navadna kustovnica (Lycium barbarum) je zdravilna grmovnica, ki spada v družino razhudnikovk. Izvira iz himalajskega gorovja ter višje proti severu Azije, zasledimo pa jo tudi v nekaterih evropskih deželah. Med ljudmi so pogosto poimenovane kot srečne jagode. Prvi zapisi izvirajo iz kitajske zgodovine. Omenjene so bile že pred 2000 leti v zapisih o užitnih divjih rastlinah, kjer so jim po njihovem izročilu pravili tudi ‘volčje jagode’. V nekaterih legendah se plodovi omenjajo kot sadež z veličastno močjo, katerega so bojevniki uživali pred odhodom na boj in s katerimi so zdravili kralje. Njihova uporaba je zelo raznolika. Posušene jagode in tudi sok iz goji jagod je v tradicionalni kitajski, tibetanski in japonski medicini prisoten že tisočletja.

Odrasla rastlina zraste od 1 do 3 m visok grm, lahko pa se jo vzgaja tudi kot drevo s prevešajočim habitusom. Je listopadna rastlina, ki zacveti v poletnem času, in sicer z majhnimi vijoličnimi cvetovi, ki se preko poletja spreminjajo v rdeče plodove. Rodi vse do prve zmrzali, dobro prenaša tudi sušo in mraz (cca do -20°C). Rodnost doseže v drugem letu, količina plodov pa pri starejši rastlini znaša nekaj kilogramov letno. Plodovi so po obliki in velikosti podobni našemu domačemu šipku. Grmiček lahko posadite na prosto, sončno oz. polsončno lego ali v večji lonec. Raste na različnih tleh, priporočljiv pH pa je 7-8. Za boljšo rodnost jo je potrebno dognojevati.

Glede na številne vitamine (C, B1) in druge snovi, ki na človeka vplivajo pozitivno, se pripravki iz teh jagod uporabljajo za: krepitev telesa po bolezni in med okrevanjem, zaščito jeter, dvig življenjske energije, razstrupljanje telesa, regeneracijo tkiva, proti splošni utrujenosti in šibkosti, izboljšanje vida, zdravljenje bolečin v sklepih, sladkorno bolezen, lepšo polt, proti staranju organizma, zmanjševanje telesne teže, preprečevanje mutacij genetskega materiala in pojav rakavih obolenj, zdravljenje neplodnosti in povečanje spolne sle saj delujejo kot afrodizijak.

Jagode goji niso zdravilo, so pa eden najbolj kakovostnih naravnih prehranskih dodatkov, ki delujejo preventivno kot popoln vir beljakovin. Sveže plodove je najboljše zaužiti takoj ali pa se jih predela v sok ali marmelado, kjer uporabimo cele plodove. Tudi sama semena vsebujejo veliko zdravilnih elementov. Uporabljamo lahko posušene plodove, ki jih uživamo same, kot dodatek muslijem ali pa iz njih skuhamo čaj. Priporočena dnevna količina je približno 10 g na osebo, ki pa je ni priporočljivo prekoračiti.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik