JIAOGULAN (Gynostemma pentaphyllum)

Jiaogulan oz zelišče nesmrtnosti (Gynostemma pentaphyllum) uspeva do 3.000 m nadmorske višine, v senčnih predelih Kitajske, Indije, Japonske,  Nepala, Šri Lanke in tamkajšnjih dežel. Je stara zdravilna rastlina, v preteklosti poznana predvsem na daljnem vzhodu. Prvič je bila v zapisih omenjena na začetku 15. stoletja. Čaj iz starejših listov je na Kitajskem v uporabi že več stoletij. Uporabljajo ga kot poživilo za dnevno pomladitev. V nekaterih kitajskih predelih, kjer to rastlino redno uživajo v obliki zdravilne čajne mešanice, prebivalci v povprečju dočakajo presenetljivo visoko starost. To se je izkazalo skozi dolga leta redne uporabe.

Po odkritju vseh pozitivnih lastnosti, se je kultivacija teh  rastlin razširila tudi v Evropo in Ameriko.  Vsebuje namreč veliko učinkovin, ki preprečujejo prezgodnje staranje in pomagajo, da ostanemo vitalni ter zdravi. Za nosečnice prepogosto uživanje ni priporočljivo. Negativnih učinkov ob normalni uporabi nima, zdravilni pa so naslednji: pospešuje prekrvavitev, znižuje krvi tlak in nivo holesterola, uravnoveša sladkor v krvi, preprečuje obolenja zaradi pretiranega stresa, povečuje imunost telesa in delovanje srca, vsebuje snovi, ki preprečujejo rakava obolenja, zmanjšuje maščobe v krvi, itd.

To plezalko se pri nas goji kot posodovko oz. sobno rastlino v obešanki, kjer ji moramo zagotoviti dovolj posredne svetlobe in sobno temperaturo za optimalno rast. Ob primerni oskrbi ji nižje temperature pozimi sicer ne škodijo, vendar je sajenje na prosto manj priporočljivo. Proti poletju se pojavijo manjši cvetovi v beli barvi. V dobro gnojeni zemlji raste hitro in razvija vitice z listi, ki jih redno trgamo. Listi so značilnega grenkega okusa. Tudi sveži so namreč primerni za uživanje. Nekaj mladih listov na dan bo dolgoročno prineslo pozitivne učinke na telo. Lahko jih zmešamo v solato ali dodamo v juhe namesto peteršilja, le da jih ne smemo razkuhati. Starejše liste, kot že prej omenjeno, pa zmečkamo in namočimo v vodo. Navadno ščepec listov dodamo skodelici vroče vode in pustimo 10 minut mirovati. Čaj je nato pripravljen.

Bolezni in škodljivci jo le redko napadejo, npr. polži v zunanji zasaditvi, ki pa jih ročno odstranimo. Rastlino je vsekakor vredno preizkusiti!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik