HEBA (Hebe sp.)

Hebe so zanimive nizke vednozelene rastline, katerih ime rodu se nanaša na grško mitologijo (Hēbē – grška boginja mladosti). Izvirajo iz območja Nove Zelandije, Avstralije, Južne Amerike, skratka južne poloble. Tam večinoma najdemo predstavnice rodu v obliki nizkega grmičevja, ter tudi kot drevnino, do 6 oz. 7 m višine. Rod obsega preko 90 različnih vrst, še toliko več novitet. Lep asortiment imamo navadno v ponudbi skozi celo leto, še posebej pa so hebe zanimive v jesenskem času, ko jih sadimo skupaj z ostalimi lepoticami.

Rastejo zelo počasi, v nekaj letih doseže približno 40 cm višine, ob zadostni količini substrata in gnojenju pa celo več. Za gojenje niso zahtevne, ustrezajo jim različna tla in tudi obrezovati jih ni potrebno. Redno odstranjujemo le odmrle dele. Prvo zimo je priporočljivo paziti na vlago substrata, preden ta zamrzne, da tako preprečimo mrazno sušo in se posledično izognemo propadu rastline. Če smo dovolj potrpežljivi, bomo ob ugodnih pogojih dočakali tudi cvetove. Navadno so v beli, lila ali modri barvi.

Hebe lahko uporabljamo v različnih zasaditvah. Pogosto jih najdemo v jesenskih koritih, gredicah, skalnjakih in na grobovih.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik