KOROKIJA (Corokia cotoneaster)

Krivovejnata korokija izvira iz Nove Zelandije, kjer najdemo tudi ostale sorodne vrste, vse po vrsti izredno zanimive rastline. Najpogosteje jo na vrtnariji lahko dobite v jesenskem času, ko se pridruži ostalim jesenskim lepoticam. Zakaj  ‘C. cotoneaster‘? Preprosto zato, ker je predvsem po listni strukturi in plodovih nekoliko podobna pri nas zelo dobro poznani panešplji (Cotoneaster sp.). Listi te vrste so zanimivo zeleno-sive barve, v sledečem kontrastu z zelo temnimi stebli. Je vednozelena rastlina, torej obdrži liste tudi v zimskem času. Raste zelo počasi, končna višina pa naj bi bila nekje okoli 180 cm.

Lahko jo obrezujemo oz. oblikujemo po želji. Če imamo vsaj malo vrtnarske žilice in potrpljenja, potem je korokija vsekakor uporabna tudi za oblikovanje v bonsaje. Primerna je tako za začetnike kot bolj izkušene ljubitelje, ki bi radi nekaj posebnega. Zacveti v pomladanskem času vendar šele po nekaj letih. Zvezdasto rumene cvetove obdrži skozi poletje. Kasneje jih nadomestijo rdeči ali rumeni plodovi, kateri privabljajo ptice. Predvsem v njenem naravnem okolju izobilje plodov predstavlja pomembno vlogo pri prehranjevalni verigi.

Za gojenje ni zahtevna, četudi jo kdaj pa kdaj pozabimo zaliti, nam ne bo zamerila, saj so listi zelo majhni in je tako izhlapevanje vode toliko manjše od ostalih rastlin. Zagotovimo ji le dovolj substrata z zadostno vsebnostjo hranil. Obvezo jih sadimo na sončno ali polsončno mesto, če želimo imeti lepo razraščeno in kompaktno rastlino. Uporablja se za okrasne posode ali korita v kombinacijah z mačehami, vresami, trajnicami. Preživi milo zimo, po zelo nizkih temperaturah pa se ponavadi ne opomore. Če jo želimo zagotovo obdržati je najbolje, da jo prestavimo v zimski vrt.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik