HOJHERA/ISKRIVKA (Heuchera sp.)

Hojhera je čudovita trajnica v najrazličnejših barvah listov, vse od vinsko rdeče, vijolične, zelene, rumene, oranžne ter do različnih srebrnih odtenkov. Izhaja iz Severne Amerike, rod pa je dobil ime po nemškem zdravniku in botaniku Jochannu H. von Heucheru. V naravi najdemo preko 50 različnih vrst, od le nekaj centimetrov visokih, do tistih, ki s cvetovi zrastejo krepko čez 60 cm. Tržno zanimive imajo večinoma nekje 20 cm visok habitus.

Rastlina ni zahtevna za gojenje. Najbolje uspeva v delni senci, lahko pa tudi na soncu. Dobro pa je vseeno vedeti, da sorte s temnejšimi listi prenesejo več direktnega sonca v primerjavi s svetlejšimi. Izogibamo se le sajenju v težka tla, v katerih pretirano zastaja voda. Vsekakor primerna za zbiratelje, saj je vsako leto na trgu veliko novih varietet. Poleti zacveti na daljših pecljih, navadno v ognjeno rdečih, rožnatih ali belih cvetovih, ki naj bi privabljali metulje. Določene vrste se zaradi svoje zanimive strukture lahko uporabljajo tudi kot dodatek k rezanemu cvetju. V spomladanskem času rastlino nekoliko pomladimo, tako da ji po potrebi odstranimo spodnje odmrle liste.

Idealna je za mešane zasaditve v koritih, okrasnih posodah, kot soliter v skalnjakih, gredah, na grobovih itd. V jesenskem času se jo še posebno lepo kombinira v okrasnih posodah z ostalimi jesenskimi lepoticami. Ker je seveda prezimna, jo lahko nato spomladi presadimo na njeno stalno mesto ali pa preprosto menjamo ostalo sezonsko cvetje okoli nje. Uporablja se jo lahko tudi v skupinskih zasaditvah za prekrivanje tal.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik