ČRNI RIBEZ (Ribes nigrum)

Črni ribez je doma v srednji in severni Evropi, kjer ga najdemo do 1000 m nadmorske višine. Je najbolj vzdržljiva vrsta jagodičevja ter nima posebnih škodljivcev in bolezni saj je obravnavana kot ena redkih vrst sadja, ki jo z lahkoto vzgajamo brez pomoči kemičnih pripravkov. Lupina jagod še moč­ne­je va­ru­je vse­bi­no kot pri be­lem ali rde­čem ri­be­zu. Grozd je srednje dolg, jagode so velike, trdne, svetleče in črne, okus je kot navadno rahlo kisel. Sveži plodovi so izjemnega okusa, med skladiščenjem pa se vitamini in minerali pričnejo izgubljati, zato ga je najboljše takoj predelati ali pa posušiti za čaj. Vsebujejo veliko več vitamina C od limon, poleg tega pa ima še bogato vrednost vitamina E, močno barvilo in številne minerale (P, Fe, Mg, F, Si, Ca, Cu…)

Iz plodov lahko pripravimo marmelado, sirup, ali čaj. Za čaj lahko uporabimo tudi liste, ki dajejo posebno aromo, poleg tega pa pomagajo pri težavah z mehurjem. Tudi sveže zmečkane liste polagamo na pike žuželk ali pa jih drgnemo po mestu pika. Ker je sezonsko sadje, ga lahko vložimo v kozarce za vlaganje, za letno zalogo. Že vrsto let so jagode znane kot zdravilo proti revmi, a jih moramo za viden učinek redno uživati. Poleg tega so uporabne za izboljšanje razpoloženja, krepitev imunskega sistema, spodbujanje ledvic, razstrupljanje telesa, sveže stisnjen sok pa znižuje povišano telesno temperaturo in pomaga pri vnetem grlu. Delujejo kot razkužilo in imajo či­stil­no moč za kri, ter uravnava­nje pre­sno­ve.

Ob sajenju ribez posadimo nekoliko globlje, kot je rastel v loncu. Za optimalno rodnost je potrebno vsako leto izrezati del olesenelih poganjkov, in sicer po obiranju. Grm oblikujemo v času zimskega mirovanja, gosto enoletno rast pa redčimo med rastjo. Grozdi so najkakovostnejši na enoletnih poganjkih, ki izraščajo iz dve ali tri-letnega lesa, zato starejši les brez novih poganjkov odstranimo. Poganjki, ki poženejo iz tal, so navadno brez rodnih brstov, a če jih pustimo, bo naslednje leto iz njih pognal enoleten les, ki bo imel rodne brste. Po obiranju odstranimo toliko poganjkov, da hkrati razredčimo še habitus. Pri starejših ribezih lahko uporabimo pomladitveno rez, ki pa se jo moramo lotiti postopoma, tako letno porežemo tretjino starega lesa in grm v treh letih popolnoma pomladimo.

V sklopu drevesnice spomladi ponujamo pestro ponudbo jagodičevja. Vabljeni, da nas obiščete!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik