HORTENZIJE (Hydrangea sp.) – KAKO OHRANITI MODRO BARVO CVETOV?

Hortenzije spadajo v rod Hydrangea, ki obsega preko 70 različnih vrst, te pa po večini izhajajo iz predelov južne in vzhodne Azije. V naravi najdemo vednozelene in listopadne vrste, katere so bodisi grmičaste, drevesaste ali vzpenjave oblike. Cvetovi so sestavljeni v bogata socvetja, kroglasta, ploščata ali stožčasta. Prvi cvetovi se pojavijo že v zgodnjem pomladanskem času, naše vrtove pa krasijo vse do pozne jeseni. Večina danes poznanih barv izhaja iz izvirne bele, s selekcijo pa lahko na tržišču ponudimo vrsto različnih barvnih odtenkov modre, rdečkaste, roza, vijolične, itd.

Hortenzije dobro prenašajo in akumulirajo aluminijeve ione (pojav hiperakumulacija), zato so nadzemni deli nekaterih vrst toksične narave. Omenjeni izraz hiperakumulacija opisuje obsežnejšo skupino rastlin, ki v osnovi izredno dobro prenašajo tla, zasičena s težkimi kovinami, hkrati pa jih uporabijo v svojo korist. Hortenzije so to funkcijo razvile skozi evolucijo. Z absorbcijo aluminijevih (Al) ionov skozi korenine, visoke koncentracije skladiščijo v tkivih listov in cvetov. Poleg same prilagoditve na takih tleh, jih ta ekološka funkcija brani tudi pred herbivori, torej rastlinojedimi živalmi.

Veliko ljudi se sprašuje, kako obdržati moder odtenek pri hortenzijah, še posebej pri najbolj poznani H. macrophylla, zato moramo prvo vedeti nekaj osnov. Obstojnost modrih in vijoličnih barv pri tej vrsti je v veliki meri odvisna od vrednosti pH tal. Ta naj bi bila kisla (pH<6), saj se s tem poveča dostopnost alunimijevih (Al) ionov v tleh. Na drugi strani pa bazična tla (pH>7) vežejo aluminijeve ione, kateri so rastlinam težje dostopni, to pa se izraža v roznih in rdečkastih cvetovih. Pri večini ostalih vrst je ta vpliv zanemarljiv in je barva cvetov popolnoma odvisna od žlahtnenja. Intenzivnost posameznih barv pa je težko nadzirati, saj je le ta odvisna od sorte, vremenskih pogojev (predvsem temperature), vitalnosti rastline in podobnih okoljskih faktorjev. V določeni meri jo dosežemo že z rednim gnojenjem v spomladanskem in pozno poletnem času.

Pri presaditvi modrih hortenzij v vrt se priporoča dodatek aluminijevega sulfata (Al2(SO4)3) v zmernih količinah, katerega raztopimo v vodi v skladu z navodili.  Za boljšo dostopnost Al že pri dodatku zemlje upoštevamo, da naj bo njena pH vrednost dovolj kisla (pH 5,2 – 5,5). Kisla tla lahko vzdržujemo z letnim založnim gnojenjem s poudarkom na kaliju in z manjšo vsebnostjo fosforja (npr NPK 25-5-30) ter dodano organsko snovjo (olupki, kavna usedlina, pokošena trava…). Pri zalivanju raje uporabimo deževnico, saj imamo v Sloveniji pretežno trdo vodo, ki tudi vpliva na sam pH tal. Modre cvetove je seveda lažje obdržati pri rastlinah, ki so posajene v loncih, kjer lažje kontroliramo vse zgoraj naštete dejavnike.

Želimo vam veliko uspeha!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor