MANDEVILA & DIPLADENIJA (Dipladenia sp.)

Mandeville in dipladenije prvotno izvirajo iz Srednje in Južne Amerike. Večina vrst izhaja iz gozdov okoli mesta Rio De Janeiro v Braziliji. Rod Mandevilla je ime dobil v po britanskem vrtnarju Henryju Mandevillu (19. stol.), kateri je zaslužen za njihovo odkritje. Danes obstaja že več kot 100 različnih sort teh rastlin.

Torej kakšna je pravzaprav razlika med njima?

Mandevilla je bila prvotno v njeni naravni rdeči barvi. Kasneje so s križanjem priskrbeli tudi nove barve, in sicer roza, rumene, bele… Mandeville na splošno veljajo za hitreje rastoče z bolj bujno razrastjo, kar jih naredi bolj primerne za vzpenjalke. Tudi v listih je očitna razlika, saj imajo večje liste s hrapavo teksturo oz. površino. V cvetovih je razlika težko opazna, vendar so tu cvetovi nekoliko večji. Dipladenija pa izhaja iz roza barve. Danes lahko dobimo tudi sorte v rumeni, beli, rdeči, temno rdeči in ostalih zanimivih barvah. Listi so krajši in srčaste oblike. Že na prvi pogled so debelejši, usnjati in bolj gladki na otip. Kot že od prej lahko sklepamo, so cvetovi za odtenek manjši.

Te rastline hitro zacvetijo spomladi in cvetijo celo sezono. Zahtevajo sončno do polsončno rastišče, kjer se ob rednem gnojenju lahko pokažejo v polnem razcvetu. Priporočeno je sajenje v bolj zračno zemljo, lahko pa tudi v univerzalno za balkonske rastline, le da malce popazimo pri zalivanju in ne pretiravamo. Lepo se jih da prezimiti, če jim nudimo optimalne pogoje. Najbolj primerna temperatura pozimi je 16°C. Paziti moramo, da se ta ne spusti prenizko, sj tako rastlina odvrže liste in ni veliko verjetnosti, da nam bo ponovno zaživela. Pred cvetenjem lahko porežemo predolge poganjke, kar pa ni nujno. Če pa se tega že lotimo, to storimo v mesecu februarju.

Dipladenije so čudovite kot posodovke za na terase, balkone in postavitev pred vhodom, kjer naredimo dober vtis na svoje goste. Posodovke in manjše rastline lahko v spomladanskem času vsako leto dobite pri nas. Manjše sadike lahko sadimo brez opore in jih posadimo v korita ali obešanke, kjer se v enem letu obesijo približno 40 cm, odvisno od količine hranil ki jih namenimo. Določeni deli rastline so strupeni, zato se izognite uživanju ali stiku z očmi. Drugače pa te edinstvene rastline privabljajo tudi metulje, čebele in tudi določene ptice, ki bodo obiskovali naše domove.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik