TOLSTOLISTNICA – DREVO DENARJA (Crassula ovata)

Obstaja približno 300 različnih vrst tolstolistnic. Zaradi raznolikih oblik, bi za nekatere celo težko rekli, da so si sorodne med seboj. Pa vendar je najbolj razširjena med vsemi prav okroglolistna tolstolistnica (Crassula ovata). Večina tržno zanimivih vrst izvira iz Južne Afrike, omenjena pa v naravnem okolju zraste v okoli 2 metra visok grm ali nižje drevo. Je zelo nezahtevna rastlina, ki ne potrebuje pogostega zalivanja. Celo nasprotno, kot sokulento jo lahko pozabimo zaliti daljši čas in nam bo kljub temu dobro obstala. Raste izredno počasi v obliki grma, lahko pa jo oblikujemo tudi v drevo, z odstranjevanjem spodnjih poganjkov. Razmnožujejo se z listi ali pogajki ter se zelo počasi ukoreninijo.

Navadno jo imamo kot sobno rastlino, vendar jo lahko med letom postavimo na prosto. Na sončnem mestu se robovi listov ponavadi obarvajo rahlo rdeče, ob prevročih poletnih dneh pa jo raje umaknemo popoldanski pripeki. Pozorni smo, da jo v stanovanje prenesemo, preden se temperature spustijo pod 5°C. Tolstolistnica tudi lepo zacveti, navadno pozimi, ko se dnevi skrajšajo. Če jo imamo v prostoru, v katerem je pogosto v večer prižgana luč, se ta verjetnost cvetenja zmanjša. Če resno hočemo dočakati cvetove, jo za nekaj tednov izpostavimo nekoliko hladnejšim temperaturam in zalivamo le, ko je substrat popolnoma suh.

Zakaj rastlina oz. drevo denarja? Po japonskem Feng Shui načelu naj bi poleg pozitivne energije prinašala blaginjo, finančno varnost, bogastvo. Listi zaradi svoje oblike spominjajo na kovance, torej simbolizirajo denar.  Simbolično predstavlja vse osnovne elemente (vodo, les, ogenj, zemljo, kovino), katere v prostoru uravnoteži in jih postavi v pravilno harmonijo. Seveda morate v to verjeti,  pri tem pa je potrebno upoštevati nekaj stvari; Po zbranih podatkih, jo v podjetju postavimo čim bližje denarju ( blagajni, sefu), v stanovanju pa po možnosti v levi kot. Pogoj je tudi to, da je rastlina lepo oskrbovana in vedno zdrava. Odvisno od vsakega posameznika ali v to verjame ali ne, vsekakor pa nam rastlina po svojih nezahtevnih lastnostih hitro priraste srcu in je primerna kot simbolično aranžirano darilo.

Dobite jo v naših cvetličarnah!

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik