GORENJSKI IN TIROLSKI NAGELJ (Dianthus sp.)

Cvet nageljna najdete v našem logotipu. Lahko rečemo, da ima zelo bogato zgodovino, saj je ena najstarejših gojenih rastlin tako pri nas kot v svetu. Botanično ime izhaja iz grščine (dios anthus) in pomeni božanski cvet. Rod obsega preko 300 različnih vrst, nekatere  so pri nas prezimne, druge ne. Omenjena nageljna se razlikujeta po barvi cvetov, in sicer je gorenjski svetlo rdeč, tirolski pa ima venčne liste obarvane v temno rdečo barvo. Tudi po listih jih z lahkoto ločimo, prvi ima ožje, sivo srebrne liste, slednji pa širše, zelene in že na prvi pogled bujnejšo rast. Tirolski oz. švicarski  nagelj se je v vrtnarstvu pojavil kasneje, predvsem zaradi iskanja po odpornejši sorti.

Nagelj najlepše uspeva na nekoliko višjih, s svežim zrakom obdanih predelih.  Postavimo ga na zahodno, vzhodno ali severno lego, zaščiteno pred dežjem, saj močno sonce lahko povzroča uvelost listov. Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, na ta način pospešimo cvetenje in hkrati preprečimo pojav sive plesni. V preteklosti so pri nas večinoma krasili kmečke hiše, kjer so jih gospodinje dognojevale kar s hlevskim gnojem. Dandanes pa se raje odločimo za bolj varen pristop, in sicer gnojenje z mineralnimi gnojili. V pomladanskem času gnojimo z gnojili za rast, nekje v mesecu juniju pa začnemo z gnojilom za cvetoče rastline. Seveda lahko poleti ta dva gnojila tudi kombiniramo, za močnejšo rast in bujno cvetenje.

Nagelj ima še posebno bogato simboliko. V krščanski veri nam je znano, da je prvi nagelj zrasel iz Marijine solze, med žalovanjem za svojim sinom, ki je padel pod križem. Rdeči cvetovi predstavljajo ljubezen, naklonjenost, občudovanje, čast. Brez njih si težko predstavljamo praznike, kot so praznik dela, dan žena, ko jih uporabljamo v obliki naprsnih šopkov ali določene vrste kot rezano cvetje.

Odvisno od poletja, naj bo bolj sušno ali pa deževno, se lahko pojavijo različni škodljivci, glive, bolezni. Najboljše je, da že ob prvi opaženi deformaciji listov, prinesemo poganjek ali pa celotno rastlino svojemu vrtnarju, pri katerem smo rastlino kupili. Zavijemo jo v folijo, da s tem preprečimo nadaljnjo širjenje. Vrtnar vam bo znal ustrezno svetovati in vas napotil po potrebna sredstva. Lahko jih prezimimo v hladnem, svetlem prostoru ob minimalnem zalivanju. Nageljni načeloma prenesejo nekaj stopinj pod ničlo, približno do nekje -7°C. Da se jih obdržati vrsto let, vendar je vsako leto več možnosti za pojav bolezni, ki prezimijo zimo. Zaradi tega priporočamo vsako leto nakup novih, zdravih rastlin, s katerimi bomo imeli veliko manj dela.

Na naši vrtnariji in v cvetličarnah lahko vsako pomlad dobite zdrave, kvalitetne sadike. Veselimo se vašega obiska!  

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik