UREJANJE GROBOV – NEKAJ NASVETOV

Grobovi po Sloveniji so večinoma lepo urejeni s sezonskimi ali trajnimi rastlinami. Pri kombinaciji obeh velja, da trajnice uporabimo kot za ogrodje, enoletnice pa jih dopolnjujejo. Zasledimo lahko tudi počasi rastoče grmovnice, po večini zimzelene, kot so oblikovani pušpani, školjkaste ciprese in kompaktni borovci, ciprese, itd.

Za trajnice moramo vedeti, da po večini cvetijo samo določeno obdobje, zato že v zasnovi kombiniramo različno cvetoče vrste med seboj in si s tem zagotovimo obilo cvetja skozi celo leto. Največji učinek pa seveda naredijo sezonske rastline. Pomladi so nam prezimile mačehe in ostale jesenske lepotice. Kmalu jih zamenjamo z enoletnicami, in sicer nekje v mesecu maju. Jeseni pa je spet čas za zamenjavo rastlin (mačehe, rese, calocephalus…).

Pri sajenju je priporočljivo odstraniti zgornji sloj zemlje (cca. 5 cm) in jo nadomestiti z novo, ki pa ni nujno črnica. Vmes se pomeša založno gnojilo, katero sprošča hranilne snovi naslednjih nekaj mesecev. Izberemo nižje rastline v kontrastni ali usklajeni barvni kombinaciji. Vedeti moramo, koliko časa lahko namenimo vzdrževanju, saj je pri nekaterih potrebno več dela z obtrgavanjem cvetov, med poletno vročino pa je zalivanje bolj pogosto.

Lahko se odločimo za manj zahtevne rastline glede zalivanja, kot so enoletni portulaki, echeverie ali trajni natreski, hermelike in ostale sukulente. V poletni vročini se med drugim odlično obnesejo vinke.

Cvetoče rastline v vazi pa lahko kombiniramo z različnih zelenjem, ki ima neko simbolno vrednost. Najpogostejši so navadno lovor (simbol zmage), vejica pušpana (simbol nesmrtne duše) in oljka (simbol miru). Tudi sveče imajo svojo simbolno vrednost. Najpogostejša rdeča barva sveče je simbol večne luči in ljubezni.

Poleg talnih gred, pa lahko menjamo tudi sezonske nasadke v loncih, ki jih postavimo pred nagrobnim spomenikom na marmorno ploščo. Ponavadi se izbere plastična ali glinena posoda. Prav tako 2x letno menjamo rastline v njej. Med prehodom zime v pomlad so aktualne trobentice, marjetice in spominčice. Poleti pa kombiniramo različne enoletnice med seboj.

Za prvi november ne sme manjkati nagrobni aranžma in lončna krizantema, bodisi mnogocvetna ali velikocvetna. Glede slane so še najbolj odporne mnogocvetne oz. multiflora serije z nekoliko manjšimi cvetovi. Pozimi so zelo lepe kombinacije mačeh, res, calocephalusov, carex-ov in heb, ki jih posadimo jeseni.

V sklopu urejanja okolja ponujamo tudi tovrstne storitve.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik