KRIZANTEME KOT REZANO CVETJE

Vsako leto, poleg lončnih, vzgojimo tudi pester asortiment rezanih krizantem, katere se v aranžmajih in šopkih znajdejo približno teden dni pred 1. novembrom, v šopkih pa se v manjšem obsegu uporabljajo tudi tekom celega leta. Vedno se potrudimo za dosego visoke kakovosti, pester sortni izbor ter seveda svežo cvetje, saj so rastline rezane dnevno. Vzgoja se na naši vrtnariji začne že proti koncu pomladanske sezone, v mesecu juliju.

Tekom rasti se skrbi za optimalno oskrbo z vodo, hranili ter ustrezno zaščito s fitofarmacevtskimi sredstvi. Velikocvetne krizanteme je potrebno v času razvoja popkov tudi pincirati, za razvoj večjih apikalnih cvetnih brstov. Sodijo med kratkodnevnice, torej zacvetijo ko je temni del dneva daljši od kritične dolžine (KDD). Za točno določen teden cvetenja jih je potrebno v poletnem času nekaj tednov temniti s črno polietilensko folijo in sicer potrebujejo 14 ur temnega dela dneva. Čas pokrivanja se od posameznih kultivarjev razlikuje glede na indukcijski čas, po katerem rastline preidejo v generativno fazo.

Krizanteme so zelo obstojne v vazi, ob temperaturah nad lediščem ostanejo lepe preko 10, celo preko 14 dni. Nadvse pomembna je rez spodnjega dela stebla, pred samo postavitvijo v čisto vazo, napolnjeno z vodo. Pri postavitvi iz vode se namreč prekine vodni tok, ki ustvarja napetost v celicah (turgor) in skrbi za trdnost cvetnega stebla ter cvetov. Spodrežemo z ostrim nožem pod kotom 45° za čim večjo rezno ploskev, hkrati pa tako presek stebla ni neposredno prislonjen na dno, kjer bi bila omejena absorbcija vode. Cvetna stebla naj imajo dovolj visok nivo vode, medtem ko pazimo, da so listi nad vodno površino. Le ti so pogosto izvor okužb, ki mašijo žile v spodnjem delu stebla.

Za dolgoživost cvetov si je vredno zapomniti še nekaj napotkov. Cvetna stebla naj se spodrezuje na vsakih nekaj dni, ter hkrati popolnoma zamenja vodo. V vodi je priporočljivo raztopiti hranilo za rezano cvetje, katero preprečuje razvoj bakterij, hkrati pa vsebuje hranilne snovi za svežino in obstojnost. Hranila se dobi v manjših embalažah tako pri nas kot večini specializiranih trgovinah. Uporabi se lahko tudi alternativne metode, kot so bakreni kovanci, sladkor, kapljice belila v vodi, itd. Krizanteme v aranžmajih pa naj imajo vedno dobro namočeno gobo, za prav tako vzpostavljen turgor.

V splošni ponudbi tako ponujamo raznobarvne serije, ki se med seboj močno razlikujejo po obliki cvetov; bunke, pajkovke, marjete, ping pong, santini. Zaradi časovne narave razvoja cvetov, torej pred prvim novembrom, se vse prevečkrat smatrajo kot žalna rastlina. Krizanteme namreč simbolizirajo optimizem, dolgoživost in srečo, pomeni pa se po posameznih državah rahlo razlikujejo. Na japonskem so na primer bele krizanteme namenjene uporabi na grobovih, medtem ko so rdečkaste sorte popolnoma primerne kot poklon ljubljeni osebi.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor