VRTNARSKI NASVETI IN OPRAVILA NA OKRASNEM VRTU SKOZI LETO

Predstavljamo vam vpogled v mesečna opravila, ki jih moramo postoriti na okrasnem vrtu tekom leta. V prvem prispevku pričenjamo z januarjem, ko narava bolj ali manj počiva, ta čas pa lahko koristno namenimo izobraževanju in novim načrtom.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – JANUAR

#opravila #okrasnivrt #januar

Naredimo torej okviren načrt novih zasaditev tako na vrtu kot na balkonih in okenskih policah. Strnemo ga na papir in sproti dopolnjujemo. V premislek so nam pretekle izkušnje z rastlinami, hkrati pa poskusimo tudi nekaj novega. V pomoč pri celostnem načrtovanju smo vam lahko tudi mi, kjer vam pomagamo pri načrtovanju, ureditvi in prenovi vrta ter načrtovanju balkonskih zasaditev.

Rastline oz. posodovke, ki jih tekom zime prezimujemo v stanovanju, redno pregledujemo in po potrebi zalijemo. Pazimo, da jim namenimo svetel prostor s stalno temperaturo, ki pa naj bo nižja od sobne, približno 10°C. Prostor tudi tedensko prezračimo, ko so zunanje temperature nad lediščem. Pri pregledu smo pozorni še na morebiten pojav škodljivcev in bolezni ter jih po odkritju ustrezno zatiramo.

Po močnejšem sneženju veje lesnatih rastlin otresemo, ter jih tako zavarujemo pred morebitnimi poškodbami. Kompaktne iglavce, kot tudi vednozelene listavce smo lahko predhodno povezali z elastično vrvjo. V suhih zimskih dneh brez padavin, grmovnice občasno tudi zalijemo, v izogib mrazni suši, ki se še hitreje pojavi pri vednozelenih rastlinah. Namreč, snežna odeja deluje kot toplotni in vodni izolator, v primeru golih zamrznjenih tal pa rastline ob sončnem vremenu prav tako oddajajo vodo preko listnih rež, korenine pa ta primankljaj ne morejo nadoknaditi.

Trajnice tekom zime lahko delujejo prav čarobno med snežno odejo, predvsem tiste, katerih listna masa se ne razgradi, temveč le posuši (trave, rudbekije, ameriški slamnik, vrtne kresnice, itd). Nekatere pa so celo zimzelene, ki v pustih zimskih mesecih brez snežne odeje znatno popestrijo izgled samega vrta (šaši –Carex, ovčja bilnica, hakonska trava, hojhera, bergenija, pahisandra, zimzelen, jelenov jezik, itd).

Pazimo na trato, saj je tekom zime ni priporočljivo prekomerno teptati, zaradi visoke vlažnosti pa lahko privede do zbitosti tal, ki so neugodna za rast trate. Pri dolgi snežni odeji lahko pride do pojava snežne plesni, zaradi visoke vlažnosti in višjih temperatur pod snegom. V primeru močnejšega pojava, je potrebno poseči po fitofarmacevtskih sredstvih.

Ne pozabimo pa tudi na ptice, ki prinašajo življenje v mirujočih vrtovih. Krmimo jih v doma narejenih krmilnicah ali pa na okenskih policah.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – FEBRUAR

#‎opravila‬ ‪#‎okrasnivrt‬ ‪#‎februar

Večja temperaturna nihanja med dnevom in nočjo lahko povzročijo že zgodnje pretakanje sokov v rastlinah, vendar to ponoči predstavlja nevarnost za mlade brste, še posebno če rastline niso obdane s snežno odejo. Ravno v ta namen se nižje rastline navadno že jeseni zaščiti s kopreno ali z vejami jelke, ki za razliko od smreke dlje časa obdrži iglice in nima velikega vpliva na pH tal.

V tem mesecu se lahko že lotimo presajanja posodovk, ki jih prezimujemo v stanovanju. Rastlinam po potrebi izvedemo korekturno rez, dodamo nov substrat in založno vodotopno gnojilo. Dobro zalijemo, nato pa postavimo na prejšnje mesto, da se korenine dobro prerastejo. Pazljivi smo na morebitne škodljivce ali bolezni. Gomoljne rastline postavimo v topel prostor in posadimo v vlažno šoto ali žagovino, po brstenju nato posadimo v substrat. Mlade in zdrave rastline pa dobite vsako leto pri nas. Prav tako se v tem času lahko poslužimo setve enoletnic, katere kalimo pri sobni temperaturi.

Zimzelene rastline, kot so rododendroni, azeleje, skimije, so lahko občutljivejše na močnejše pomladansko sonce, kar se odraža v ožigih listov. Po potrebi jih zaščitimo tudi zaradi prezgodnjega brstenja, ter zalijemo v izogib mrazne suše.

V suhem vremenu, brez snežne odeje, mirujočo trato prezračimo. S tem zmanjšujemo zbitost tal in omogočimo globjo rast korenin vrtnih travnih mešanic, hkrati pa odstranjujemo tudi mah. Pregrabimo in prebodemo z vilami ter po površini potresemo s kremečevim peskom, da s tem izboljšamo strukturo terena in povečamo cirkulacijo zraka in vode. Za strojno prezračevanje smo na voljo tako v jesenskem kot pomladanskem času.

V primeru dolgotrajne snežne odeje, lahko privede do močnejše snežne plesni s plesnivim obročem. To bolezen zatiramo s fungicidi, navadno v mesecu marcu. Med drugim tudi mah na trati predstavlja nevšečnost, ki se pojavi na mestih, kjer je travna mešanica odmrla. Začasno lahko problem rešimo z zeleno galico, dolgoročno pa moramo redno skrbeti za optimalno prezračenost tal, ne preveliko vlažnost ter zviševanje pH tal s kamninsko moko. V senčnih predelih pa si raje zamislimo mešano zasaditev.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – MAREC

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#‎marec

Marec nas razveseljuje s cvetenjem prvih spomladanskih trajnic, predvsem čebulnic, kot so narcise, perunike, hijacinte, itd. Iz ponudbe naših cvetličarn si lahko priskrbite cvetoče čebulnice, ki so v razcvetu že prej, kot jim to na prostem omogoča temperatura okolja. Sadimo jih lahko na svoj vrt ali pa si iz njih sestavimo spomladanski nasadek, v katerega kombiniramo spomladanske marjetice, mačehe, spominčice ter različne trajnice, bodisi zimzelene trave, spomladanske rese, vinke – zimzelene, itd. Pred vhodom ali na terasi bo ta barvitost prinesla pravo pomlad v naš dom. Prav tako je to čas za trobentice, za svojo dušo in kot darilo ob dnevu žena ter materinskem dnevu.

Starejše trajnice lahko v tem času pomladimo oz. delimo, predvsem pozno poleti ali jeseni cvetoče, spomladanske pa je bolj priporočljivo deliti po cvetenju. Istočasno lahko pri nas dobite pestro paleto različnih trajnic, izmed katerih so najbolj vpadljive spomladi cvetoče (saxifrage, plamenke, armerije, aubretije, itd). Vrtnice dodatno pognojimo z založnimi mineralnimi gnojili za vrtnice, hkrati pa opravimo pomladitveno rez. Hlevski gnoj, ki smo ga dodali jeseni okoli rastline, odgrnemo. V tem navadno vlažnem mesecu še lahko sadimo vrtnice z golimi koreninami, če jih nismo uspeli že konec jeseni.

Lotimo se tudi čiščenja vrta, odstranimo vse odmrle in polomljene dele rastlin. Pri trajnicah porežemo nadzemne suhe dele rastlin, tudi pri okrasnih travah, izjema so le vednozelene rastline, ki se obnavljajo sproti. Primer je hojhera, pri kateri odstranimo le odmrle liste. Zimzelene rastline, kot so rododendroni, azeleje, skimije, so lahko občutljivejše na močnejše pomladansko sonce, kar se odraža v ožigih listov. Po potrebi jih zaščitimo tudi zaradi prezgodnjega brstenja, ter zalijemo v izogib mrazne suše. Pomladimo hortenzije v vrtu, kjer pri osnovi izrežemo suhe in stare poganjke, mlajše pa prikrajšamo pod starimi cvetovi. To opravimo preden začne rastlina brsteti, po brstenju pa ponovno preverimo, če smo kakšen suh poganjek izpustili.

Živo mejo pognojimo z založnimi gnojili, ki so po sestavi različna, bodisi za listavce ali iglavce – slednja vsebujejo večjo vsebnost magnezija proti rjavenju iglic. Gnojimo pred dežjem oz. po površinskem gnojenju teren dobro zalijemo. Lotimo se še ostalih grmovnic, katerim dodamo gnojilo za okrasne grmovnice – tudi te dobite pri nas. Dodamo novo plast zastirke, bodisi lubja ali sekancev, kjer je le-ta že delno preperela. S tem bomo delno omejili rast plevelov, hkrati pa zastirke zadržujejo optimalno vlago v tleh. Naj omenimo, da je marec tudi skrajni čas za obrezovanje sadnega drevja in za rez vzpenjalk.

V suhem vremenu, brez snežne odeje, s trate odstranimo jesensko listje in jo prezračimo, če jo nismo že prej. S tem zmanjšujemo zbitost tal in omogočimo globjo rast korenin trate, hkrati pa odstranjujemo tudi mah. Strojno obdelamo, oz. pregrabimo in tla prebodemo z vilami ter po površini in nastalih luknjah potresemo kremenčev pesek. S tem izboljšamo strukturo terena in povečamo cirkulacijo zraka in vode, kar je pomembno za optimalno rast korenin ter posledično zdravo zelenico.

Marca pripravljamo tudi zelenjavni vrt. Na nas se lahko obrnete za strojno pripravo prsti z vrtno frezo.

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – APRIL

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#april

Okrasne gredice s trajnicami in grmovnicami pognojimo z založnimi gnojili. Ponujamo vam pestro izbiro gnojil z različnimi razmerji hranil, torej namenjeno za različne kulture. V tem času vzklijejo tudi pleveli, predvsem na površinah brez zastirke (več o organskih zastirkah). Lotimo se ročnega pletja, lahko pa posežemo tudi po totalnih herbicidih, seveda z izpitom iz FFS.

Aprila so tla dovolj mokra za sajenje grmovnic s koreninsko grudo ali pa celo z golimi koreninami. Pri golih koreninah pazimo, da se koreninski laski ne izsušijo, na novo lokacijo pa jih moramo posaditi v čimkrajšem možnem času. Koreninske grude so manj občutljive, vseeno pa imaj omejen čas sajenja, tore v pomladnih in jesenskih mesecih. V sadilno luknjo dodamo mešanico komposta in prsti, zmešano z založnimi gnojili. Po sajenju na končno mesto, površino okoli korenin dobro potlačimo in zalijemo. Po potrebi smo na zadostno vlago pozorni še mesec dni, dokler se grmovnica oz drevo ne prekorenini.

Žive meje (primerne žive meje), dobro porežemo in oblikujemo, ko mine nevarnost hujših pozeb. Pri grmičastih živih mejah izrežemo približno 1/3 starih olesenelih poganjkov (medvejke, itd), s tem jo pomladimo in spodbudimo rast novih poganjkov, hkrati pa opravimo tudi korekturno rez za željeno obliko. Živa meja mora biti vedno dobro osvetljena, zato praviloma iglavce režemo v obliki trapeza. S tem se tudi izognemo morebitnim zimskim poškodba zaradi teže snega.

V tem času že nasajamo balkonska korita (Epoque – korita z vodno rezervo, Neuhaus N8 – vrhunski substrat), saj je pomembno, da se koreninski sistem čim prej preplete. Za večino sezonskih rastlin, ki so po naravi iz tropskih predelov sveta in vzgojene v ogrevanih rastlinjakih, je zgodaj spomladi priporočljiva zaščitena lega (begonije, mlečki, sladki krompir, itd), sprva lahko tudi v svetlih notranjih prostorih. Manj občutljive lahko postavimo že na balkone (bršljanke, surfinije, itd), vendar ob steno, kjer se toplota tekom dneva akumulira. Pred hladnimi nočmi jih v aprilu preventivno zaščitimo s kopreno. Korita in obešanke vam lahko nasadimo tudi mi, ter po želji dostavimo v dogovorjenem roku.

Trato strojno ali ročno dobro prezračimo, če tega nismo storili že prej. S tem na površje spravimo odmrlo travo, mah in plevele ter vso to organsko snov odstranimo. Dodamo kremenčev pesek, v primeru redke trave pa le to še dosejemo ter dodamo organsko snov. Spomladi je izrednega pomena spomladansko gnojenje s poudarkom na dušiku, za krepitev in optimalno rast trave. Kalij je pomemben za krepitev odpornosti, fosfor pa pospešuje razrast korenin.

Marca oz. najkasneje v aprilu pripravljamo tudi zelenjavni vrt. Na nas se lahko obrnete za strojno pripravo prsti z vrtno frezo.

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – MAJ

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#maj

Po 15. maju, po ledenih možeh se na prosto lahko postavi tudi najbolj občutljive predstavnice balkonskih rastlih, saj je nevarnost pozeb navadno že mimo. Priporočamo, da rastline posadimo že konec aprila, v času do Zofke, da se v vmesnem obdobju že dobro prekoreninijo, nato pa energijo usmerijo v razvoj vegetativnih in generativnih delov. V maju urejamo tudi gredice in grobove z enoletnicami – na vseh lokacijah Vam ponujamo pester asortiment rastlin z dobrimi nasveti.

Maj je lahko že suh mesec, zaradi večjega izhlapevanja vode iz tal, predvsem na račun manjše količine padavin in višjih temperatur. Pri balkonskih koritih je dobro, da se odločimo za korita z vodno rezervo (npr. Epoque), zalivamo pa s postano vodo. V primeru uporabe trde vode, ponujamo tudi gnojilo Peters Excell, s katerim se izognemo problemu trde vode zaradi slabše dostopnosti hranil in povišanju pH vrednosti v substratu.

Pozornost namenimo tudi okrasnem vrtu. Predvsem pazimo na zelnate rastline s plitvejšim koreninskim sistemom, medtem, ko so grmovnice in drevesa sposobna črpati tudi vodo iz globljih tal, ki se je tekom zime akumulirala v talnem sistemu. Zgornjo plast dobro zaščitimo z uporabo organske zastirke (lubje, sekanci, odpadna trava, itd), ki nam zavira rast plevelov ter sočasno ščiti površino pred prekomernim izhlapevanjem.

V maju čebulnice prenehajo s cvetenjem. Pustimo jih, da se listi popolnoma posušijo, nato pa odstranimo suhe liste. Pomembno je, da se rezervne hranilne snovi iz listov nakopičijo v čebulico, katera bo imela dovolj energije za naslednjo sezono. Če nas listi motijo, lahko čebulice tudi izkopljemo in jih postavimo v zaboj napolnjen s prstjo na senčno mesto. Popolnoma posušene liste prav tako kmalu porežemo, čebulice pa skladiščimo do jeseni, ko jih bomo ponovno posadili.

Po cvetenju rododendronov in azelej, lahko napravimo korekturno rez, grme oblikujemo. Poleti namreč že tvorijo generativne brste in so tako v jesenskem času cvetni nastavki pripravljeni na pomladansko cvetenje. Po rezi pognojimo s specializirani gnojilom za acidofilne rastline. Vzpenjalke privežemo na oporo in napeljemo na željeno mesto, porežemo tudi odcvetele cvetove preostalih grmovnic. Pozorni smo na vršičke pri vrtnicah, katere rade napadejo uši.

Kontaktirate nas lahko za ureditev groba, gredic ali celotnega vrta. Prav tako pa v začetku maja po dogovoru dostavljamo tudi nasajena balkonska korita na željene lokacije.

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – JUNIJ

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#junij

Sezonske rastline so v tem mesecu navadno že dobro preraščene, skrbimo za redno dognojevanje z vodotopnimi gnojili (priporočljivo 1x – 2x tedensko po posamezni recepturi oz. v manjših koncentracijah z vsakim zalivanjem). Uporabljena gnojila za rast lahko začnemo kombinirati z gnojili za cvetoče rastline, vendar jih ne mešamo ob posameznem zalivanju. Pri kompaktnih, pokončnih rastlinah, kjer so nam cvetovi prvotnega pomena, lahko nadaljujemo le z gnojilom za cvet. Na vrtnariji vam ponujamo profesionalna gnojila različnih proizvajalcev, v manjših in večjih embalažah.

Pozorni smo na zadostno količino vode v navadnih koritih, kjer zalivamo zjutraj, po potrebi tudi zvečer. Za lažjo oskrbo se že v začetku priporoča nakup korit z vodno rezervo. Trajnicam odstranjujemo odcvetele cvetove in s tem podaljšujemo ter spodbujamo nadaljno cvetenje. Vsak cvet je namreč programiram k tvorbi semen, za kar rastlina potrebuje izdatno energijo, z našo pomočjo pa lahko ta proces preprosto prekinemo.

Po cvetenju vrtnice skrajšamo za dva do tri očesa, da se energija preusmeri v zelene dele in v tvorbo novih cvetnih nastavkov. Porežemo tudi spomladi cvetoče grmovnice. Čas je za rez žive meje pri počasneje rastočih grmovnicah, pazimo le, da ne režemo preveč v živo. Oblika žive meje naj bo pravilna, torej rahlo širša na spodnji strani. S tem dosežemo boljšo osvetljenost ter manjšo nevarnost poškodb zaradi snega tekom zime.

Košnjo trave že prilagajamo poletnim razmeram, trato puščamo nekoliko višje, cca 6 cm višine. Takšna trava ima ob vročih dneh večjo toleranco na izsušitev. Po potrebi jo občasno zalivamo, vendar boljše manj zalivanj z večjo količino vode, da ta prodre tudi do globjih korenin. Zalivamo proti večeru, da se ponoči tla dobro napijejo.

Imate namen urediti ali prenoviti vrt? Pokličite nas!

Prijetno vrtnarjenje želimo!

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – JULIJ

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#julij

Prispevek je še v pripravi.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – AVGUST

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#avgust

Prispevek je še v pripravi.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – SEPTEMBER

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#september

Prispevek je še v pripravi.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – OKTOBER

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#oktober

Prispevek je še v pripravi.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – NOVEMBER

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#november

Prispevek je še v pripravi.

Vrtnarski nasveti in opravila na okrasnem vrtu – DECEMBER

#‎opravila ‪#‎okrasnivrt ‪#december

Prispevek je še v pripravi.