DROBNOCVETNI MLEČEK (Euphorbia sp.)

Euphorbia je rod s številnimi vrstami. Ime izhaja iz Grčije, namreč Grški zdravilec po imenu Euphorbus, je iz takratnega mlečka naredil napitek oz. zdravilo in tako pozdravil svojega bolehnega kralja. V preteklosti se je uporabljal tudi kot zeliščno odvajalo.

Drobnocvetni mleček je v osnovi res nekaj posebnega. Beli cvetovi vam krasijo posodo skozi vroče in suho poletje, vse do jesenske zmrzali. Ustrezajo mu prav vse lege, le vedeti moramo, da cvetovi najbolj bogato cvetijo na sončnem mestu. Lahko ga posadite kot soliter v okrasno posodo, saj ima lepo oblikovano okroglo rast. Prav tako je odličen za mešane zasaditve, tako v gredicah, parkih kot koritih.

Za gojenje ni zahteven, paziti moramo le, da ga v začetku sezone prezgodaj ne posadimo na prosto, zaradi hladnih noči. Priporočamo po 15. maju, prej pa ga postavimo na zavarovano mesto in po potrebi ponoči pokrijemo s kovertanom. Jeseni teh problemov ni, ker se skozi rastno dobo okrepi. V primeru, da ga želimo obdržati, ga jeseni enostavno postavimo v stanovanje. Če je prevelik, ga obrežemo in ravnamo z njim kot s sobno rastlino. Zagotovimo mu le dovolj svetlobe in s tem preprečimo morebiten osip listov. Rastlina je res vsestranska in zelo tolerantna. Zalivamo po potrebi, ne mara pa preveč mokrih rastišč! V obalnih predelih tudi preizkušeno prenaša slano prst. Ob poškodbi se izcedi bel mleček, ki za večino ljudi ni nevaren. Izogibajmo se le stiku z očmi.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik