SLADKI KROMPIR – BATATE (Ipomoea batatas)

Rod Ipomoea izvira iz tropskega predela Južne Amerike. Obsega zelo velik spekter različnih vrst in sort. Udomačena je bila pred 5000 leti in že včasih so jo uporabljali kot pomembno sestavino v njihovi prehrani. Posvetili se bomo samo okrasnim vrstam, ki jih ponujamo na vrtnariji, s slovenskim imenom sladki krompir ali ‘batate’. Skratka, rastlina je primerna za polsončne ali senčne lege. Obnese se tudi na soncu, a tam potrebuje nekoliko več vode oz. zemlje, da se prehitro ne izsuši. Kot rastlina hitro pokaže pomanjkanje vlage. Paziti moramo tudi, da na sončnem mestu ne zalivamo direktno po rastlini, saj to lahko povzroči ožgane liste.

Okrasne sorte so zanimive predvsem zaradi rumenozelenih in bordo rdečih okrasnih listov, ki so dosti večji od prvotnih sort. Poznamo srčaste in deljene oblike v obeh barvah. Znano je, da so srčaste oblike nekoliko daljše od zvezdastih oz. deljenih. Pri vrstah z večjimi listi je priporočeno sajenje pod streho, saj lahko močan naliv ali toča te liste poškodujeta. Pri deljenih listih pa to ne predstavlja ovir.

Najlepše se obnese v koritu, seveda v kombinacijah z ostalimi rastlinami, lahko pa tudi v večjih, delno senčnih parkovnih zasaditvah. Nekatere sorte tudi cvetijo, vendar so cvetovi navadno zanemarljivi, saj se tu bolj osredotočimo na liste. Pomladi ne prenaša prav nizkih temperatur, zato jo zaščitimo s kuvertanom, dokler ni najnižja temperatura nad 10°. Jeseni se nam tega ni treba bati, saj je rastlina že utrjena. Ker pa bujno raste, ne bo nič narobe, če rastlino vmes nekoliko obrežemo ob straneh, ter tako uravnamo ravnovesje v mešani zasaditvi.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik