CIKLAMA (Cyclamen sp.)

Ciklame (Cyclamen ime se nanaša na okrogel gomolj ) spadajo med zelo priljubljene cvetlice, predvsem v jesenskem času. Izvirajo iz mediteranskega dela Evrope, ter se nahajajo vse do jugozahodne Azije. Nekatere vrste so prisotne tudi v naših gozdovih. Cvetovi so tipični, pritrjeni na dolgih pecljih, dopolnjujejo pa jih mesnati listi v srčasti obliki. Ti so lahko popolnoma zeleni, ali pa se v njih nahajajo srebrni vzorci. Zalivanje je zmerno. Priporočljivo je, da ne zalivamo neposredno na gomolj, predvsem če pretiravamo lahko začne gniti.

Na vrtnariji ponujamo dve vrsti, in sicer velike in male ciklame. Med seboj se razlikujejo tako po velikosti, kot po premeru lončka v katerem so posajene. Obe velikosti so vam na voljo v vseh barvah, torej od bele, roza, vijolične, rdeče, do dvobarvnih, skodranih sort. Ciklame so idealne za postavitev v hladnejšo lego znotraj hiše. Če so temperature zmerne, torej nekje od 8 – 15°C, imate zagotovljeno dolgo cvetenje čez zimo. Ob zadostnem gnojenju, se cvetovi odpirajo vse do marca. V mesecu maju, ko rastlina preide v fazo mirovanja, jo lahko presadimo na prosto. Priporočljivo je senčno mesto. Jeseni pa jo presadimo v novo zemljo in prestavimo v stanovanje.

Prednost manjših ciklam je v tem, da jih lahko sadimo tudi na prosto. Vse več se poslužujemo sajenja na grobove, saj zdržijo dovolj nizke jesenke temperature, do 2°C. Poleg mačeh so odlična jesenska popestritev, ne samo v gredah, temveč tudi na okenskih koritih, ter okrasnih posodah. Zelo dobro se kombinirajo z reso in ostalimi jesenskimi lepoticami.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik