LANTANA (L. camara, L. montevidensis)

Lantane (spreminjevalke) izvirajo iz tropskih predelov Amerike in Afrike, v Evropo pa so bile prinešene pred 3 stoletji. Znano je ogromno vrst, veliko izmed njih je v nekaterih deželah invazivnih. Najbolj razširjeni vrsti v hortikulturi sta Lantana camara in Lantana montevidensis, kateri lahko dobimo v najrazličnejših barvah oz. sortah. Najpogostejše so rdeča, rumena, roza, lila, bela in njihove kombinacije. Po tem tudi slovensko ime spreminjevalka. Odtenek barve cvetov se ponavadi spreminja z dozorevanjem rastline.

V svojem naravnem okolju se prva razraste do 2 m in oblikuje razgiban habitus, druga vrsta pa je bolj pokrovna in doseže v višino le 50 cm. Vzgojene sorte v eni sezoni nikoli niso tako velike, pokončne lantane zrastejo približno 30 cm v višino, viseče pa ravno toliko v dolžino. Listi so dlakavi, nagrbančeni, jajčaste oblike, temnozelene in včasih pisane barve, cvetovi pa so združeni v kroglasta socvetja. Tako za liste kot plodove velja, da so strupeni. Rastlina zaradi svoje arome še dodatno privablja metulje, čebele in določene ptice. Zahteva sončno in svetlo mesto, dobro prenaša suh zrak ter močno vročino.

Viseče lantane sadimo v okrasne posode, obešanke ali korita, medtem ko so pokončne bolj primerne za gredice in zunanje posode. V mešanih zasaditvah jih lahko lepo kombiniramo z ostalimi rastlinami. Ne potrebuje veliko vode, tudi gnojenje naj bo zmerno in ne pretirano. Poleg enoletnih sadik, vsako leto pri nas lahko dobite lantane tudi kot posodovke, vzgojene na steblu.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik