GAULTERIJA (Gaultheria procumbens)

Gaulterija  (Gaultheria procumbens) je pri nas znana spremljevalka jesenske ponudbe, ko jo sadimo tako na okenske police kot gredice. Prvotno izvira iz severne Amerike in spada v družino vresovk (Ericaceae). Je kompaktna rastlina, grmičaste rasti – doseže do 20 cm višine in je dobro prezimna. Z dobrim koreninskih sistemom v našem podnebju prenese tudi najnižje temperature pod lediščem.

Vednozeleni listi imajo ovalno obliko ter privlačno voščeno prevleko. Rastlina je samofertilna, torej se je sposobna sama opraševati. Cvetovi, ki se pojavljajo v juliju in avgustu, so bele barve in zvončaste oblike, v vsakem pa najdemo tako moške kot ženske organe. V jesenski prodaji rastline najdemo že z oblikovanimi rdečimi jagodami, katere se na rastlini obdržijo tekom cele zime. Te poleg vednozelenih listov, predstavljajo glavno okrasno vrednost.

Je kisloljubna rastlina, kratkoročno pa bo lepo uspevala tudi v nevtralnih tleh. Najbolj ji ustreza delno sončna lega, v stalno vlažnih tleh, pa bo tekom leta uspevala tudi na močnejšem soncu. V naravi se razširja z dolgimi rizomi in semeni, katera večinoma raznašajo ptice. Listi gaulterije vsebujejo metil salicilat, ki ima zelo podoben efekt kot aspirin in deluje protivnetno, njene vsestranske učinkovine pa so s pridom uporabljali že staroselci, iz predelov, katerih je prisotna v naravi.

Kot zanimivost, imajo plodovi poleg okrasne, tudi uporabno vrednost. So namreč užitni, surovi ali kuhani, ter močno aromatični. Mladi listi so užitni, uporabni za čajne mešanice, aromatična olja ter kot dodatek k aromi piva, pijači, pri sladkarijah, itd. Kljub temu, pa se takoj po nakupu posameznih delov ne sme uživati, saj so rastline v profesionalni proizvodnji zaščitene s fitofarmacevtskimi sredstvi. So le prvotno namenjene za krasitev vaših jesenskih zasaditev, kar jim tudi odlično uspeva.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik