MOLEMBEKIJA (Muehlenbeckia complexa)

Molembekijo pogosto srečujemo v mešanih zasaditvah, v ponudbi pa je navadno prisotna tako v pomladanskem kot jesenskem času. Spada v družino dresnovk (Polygonaceae), izvira pa iz predelov Nove Zelandije, kjer je pogosta rastlina na robovih gozdov, ter obalnih skalnatih področjih. Druga vrsta Muehlenbeckia axillaris je zelo podobna, ima pa nekoliko manjše liste. Rod je poimenovan po znanem botaniku iz Alzacije, Heinrichu G. Mühlenbeck-u.

V naravi jo najdemo tudi kot plezalko, brez primerne opore pa raste po talni površini, kjer z gostim prepletom močno ovira rast drugih plevelov. V obeh primerih lahko tekom let zraste do dolžine 5 m, pri nas pa zaradi bolj ostre klime manj. Pogosto jo uporabljamo samo kot sezonsko rastlino, saj je v našem podnebju na prostem pogojno prezimna. Kot rečeno, je odličen dodatek v pomladanskih kot jesenskih zasaditvah, poleg tega pa jo lahko uporabimo kot soliter za prekritje nižjih zidov oz. kot pokrovno rastlino v vrtu.

Temna ter močno upogljiva stebla obdajajo majhni okrogli listi, ki so temno zelene barve. Celoten habitus daje zelo mehek in zračen efekt. Cveti v poletju in začetku jeseni, cvetovi pa so privlačne zeleno – krem barve. Sledijo jim beli plodovi s črnimi semeni., kateri so užitni surovi ali kuhani. Molembekija se dobro odziva na močno rez, saj ima hitro sposobnost regeneracije zelene mase, zato je primerna tudi za oblikovanje. Napeljemo jo lahko po konstrukciji željene oblike.

Priporočamo sajenje na sončno do polsenčno lego, ter v dobro odcedna tla oz. primeren substrat. Glede na to, da so cvetovi tu bolj ali manj sekundarnega pomena, bo zanimiva tudi v senčni legi. Zaradi njene vsestranskosti jo lahko porabimo tudi kot sobno rastlino, bodisi v obešanki ali okrasnem loncu. Potrebuje zmerno preskrbljenost z vodo ter redno gnojenje, za optimalno rast ter zdravje same rastline. V balkonskih koritih gnojimo tedensko kot ostale sezonske rastline.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik