NATRESK, UŠESNIK (Sempervivum tectorum)

Rod Sempevirum obsega preko 40 različnih vrst in na stotine ustvarjenih sort v družini Crassulaceae (tolstičevke). Ime izvira iz latinščine in je pravzaprav sestavljeno iz dveh besed; semper ”vedno” in vivus ”živ, živeč”, kar opisuje vedno zelene liste in izjemno trdoživost na težavnih rastiščih. Natreski izvirajo iz območja od Maroka do Irana, ter v severnem delu vse do Alp in Karpatov. Skozi zgodovino so postali priljubljena rastlina, katero najdemo skoraj da v vsakem vrtu.

Vse so sukulentne zelnate trajnice, katerih listi so zraščeni v rozete. Pri nekaterih lahko najdemo tudi dlakave laske. Mesnati listi omogočajo veliko zalogo vode, zato lepo uspevajo tako v sušnih, kot skalnih in z zemljo revnih predelih. Priskrbimo jih rahla, peščena tla z dobro odcednostjo. Cvetijo od aprila do junija, v rdečkasti, rumeni, roza ali beli barvi. Zvezdasto oblikovani cvetovi se nahajajo na mesnatih steblih, kateri zrastejo 10 -20 cm v višino. Ko se cvetovi posušijo, previdno odstranimo celotno steblo. Izredno lepo uspevajo v gorskih skalnjakih, stenskih razpokah, so pa tudi lep dodatek v mešanih lončnih zasaditvah in jih je priporočljivo saditi v glinene lonce oz sklede, katere postavimo pred vhodom ali na teraso.

Že od nekdaj so najbolj vraževerni ljudje verjeli, da tovrstne rastline rastoče pri hiši ali na zeleni strehi, preprečujejo udar strele. Od tod naj bi izviralo slovensko poimenovanje. Uporablja se tudi v domači lekarni, katerega iztisnjena tekočina zdravi začetna vnetja in trganja po ušesih, sok pa ima tudi moč, da razkuži usta in grlo.

Delovni kolektiv Vrtnarstva Stanonik