USTREZNA NEGA IN NASVETI ZA PODALJŠANJE OBSTOJNOSTI REZANEGA CVETJA

Dejavniki, ki spodbujajo in na drugi strani tisti, ki zavirajo življenjsko dobo cvetja, so še vedno plod številnih raziskovanj. Želimo si seveda čim daljšo obstojnost, ki pa je odvisna od več dejavnikov. Rezano cvetje in zelenje v cvetličarnah je tekom dneva oz. vsaj preko noči shranjeno v hladilnici, kjer nižje temperature zavirajo prehitro odpiranje cvetov.  Zelo pomembno je v prvi fazi pri nakupu paziti na izbor svežega cvetja, katerega se trudimo v naših cvetličarnah tudi redno zagotoviti.

Rez spodnjega dela stebla

Nadvse pomembna je rez spodnjega dela stebla, pred samo postavitvijo v čisto vazo, napolnjeno z vodo. Pri postavitvi iz vode se namreč ustvarijo zračni mehurčki in prekine se vodni tok, ki ustvarja napetost v celicah (turgor) in skrbi za trdnost cvetnega stebla ter cvetov. Najbolje je opraviti rez pod vodo. Spodrežemo z ostrim nožem pod kotom 45° za čim večjo rezno ploskev, hkrati pa tako presek stebla ni neposredno prislonjen na dno, kjer bi bila omejena absorbcija vode. Pri rastlinah, ki tvorijo mleček – lateks, pa je priporočljivo spodnji del stebla za kratek čas namočiti v vrelo vodo ali posmoditi z ognjem, saj le ta vpliva na ostalo cvetje v šopku in v določenih primerih lahko deluje tudi toksično.

Uporaba čistih škarij, nožev, vaz

Nož za spodnjo rez naj bo čist, po možnosti steriliziran z ustreznimi pripravki ali toplotno obdelan. Na površini lahko namreč vsebuje nezaželene mikrobe (neopazni, 0,1 – 400 mikronov), ki se hitro množijo tako v vodi kot rastlinskih tkivih in posledično krajšajo obstojnost cvetja z zamašitvijo žil. Vaza naj bo pred menjavo šopka temeljito očiščena s čistilnimi sredstvi, obstajajo pa tudi profesionalni pripravki za popolno sterilizacijo.

Odstranitev spodnjih listov

Cvetna stebla naj imajo dovolj visok nivo vode, medtem ko pazimo, da so listi nad vodno površino. Po potrebi spodnje odstranimo, saj so le ti pogosto vir okužb. Na površini listov se nahaja veliko mikrobov, ki vstopajo v žile v spodnjem delu stebla, po nekaj dneh pa začne zaudarjati tudi postana voda.

Menjava in temperatura vode

Za trajnejšo svežino je nadvse pomembno redno menjavanje vode, če  je le mogoče vsakodnevno, hkrati pa ponovno spodrežemo spodnji del stebla. Dodana voda naj bo mlačna, z izjemo rezanih čebulnic ki naj dobijo hladno vodo za počasnejše odpiranje cvetov, kar je povezano tudi s pogoji med cvetenjem v naravi. Vodne molekule v mlačni vodi se gibljejo hitreje kot v hladni, tako jih lahko cvetovi hitreje in enostavneje absorbirajo. V primeru bolj zaprtih cvetov lahko uporabimo tudi toplo vodo. Vsekakor je potrebno imeti v mislih, na kakšen način bo rastlina kar se da najhitreje sprejela hranilno raztopino, v katero je postavljena.

Ustrezna temperatura prostora

Različno od izvora cvetja, bodisi iz tropskih predelov ali našega klimata, ima vsaka skupina svoj optimum. Flamingovec kot primer zahteva konstantno sobno temperaturo, medtem ko krizanteme, nageljni lepo obstanejo v šopkih tudi pri nižjih temperaturah, tik nad lediščem.  V notranjih prostorih se torej poskušamo izogniti večjim temperaturnim nihanjem, splošno znano pa je, da se pri višjih temperaturah cvetovi hitreje odpirajo in tudi odcvetijo. Tako da tekom zime vaze ni priporočljivo postaviti v bližino radiatorjev. Tekom noči pa lahko šopek postavimo v hladnejši prostor.

Zaščita proti soncu

V notranjih prostorih cvetje postavimo na svetlo mesto, poskušamo pa se izogniti direktnim sončnim žarkom, ki vplivajo na povečano transpiracijo, hkrati pa imajo močan učinek na hitrost odpiranja cvetov – fotonastija. Sonce tako pospeši sam razvoj cvetenja.

Vpliv zrelih plodov

Zreli plodovi sadja ob zorenju sproščajo plin, tako imenovani hormon staranja – etilen. Le ta se sprošča v manjših količinah tudi iz rastlin samih ter iz cigaretnega dima, ter tako zavira razvoj cvetnih popkov, prispeva k rahlem razbarvanju venčnih listov in na splošno cvetju skrajša obstojnost. Zato poskrbimo za dobro zračnost prostora. Med transportom se pogosto uporabljata tudi metodi z  uporabo srebrovega tiofosfata (STS) in 1-metilciklopropena (1-MCP). Srebrovi ioni v steblu blokirajo receptorje za odziv na etilen, 1-MCP pa kot plin prodre v vsa tkiva in zavira negativne posledice omenjenega plina

Sredstva za obstojnost cvetja

Različna tržna sredstva za obstojnost cvetov delujejo kot konzervansi, saj vsebujejo tri ključne sestavine: ogljikove hidrate (sladkorje), biocide in sredstva za uravnavanje kislosti. Ogljikovi hidrati so pomembni za celični metabolizem, biocidi v boju proti mikrobom, bakterijam, sredstva za uravnavanje kislosti pa prilagodijo pH raztopine za lažji in večji sprejem vode.

Različni pripravki za mešanje v vodi, kateri so na voljo tudi pri nas, lahko obstojnost cvetja podaljšajo povprečno od 4 – 10 dni, sočasno z izvajanjem zgoraj naštetih tehnoloških ukrepov. Vsebujejo v prvi vrsti torej sladkorje kot hranilo za rezano cvetje. Ti v celicah povečujejo osmotski tlak in tako s povečano absorbcijo vode vzdržujejo poln turgor v celicah, kar se odraža v čvrstem tkivu in posledično svežini cvetov.  Pripravki so tako specialni za določene vrste cvetja, kot univerzalni, kateri so primerni za šopke z mešanim cvetjem.

Obstajajo tudi pršila za uporabo na vseh delih rastlin, tako na samih cvetovih kot listih. Ti vsebujejo potrebne komponente, da cvetovi in listi ostanejo dlje časa čvrsti, povečujejo tolerantnost na etilen, zavirajo tudi rjavenje in prekomerno izhlapevanje vode. Ta učinek naj bi podaljšal obstojnost od 1 – 5 dni glede na posamezno vrsto cvetja in vrsto sredstva.

Alternativne metode

Preproste metode za domačo uporabo so nekatere bolj druge manj preizkušene in z različnimi pozitivnimi učinki. V prvi vrsti dokazano učinkovita snov je raztopljena žlica sladkorja v vodi, ki kot rečeno deluje kot hranilo in izboljša sprejem vode.  V primeru trde vode, v njej raztopino citronsko kislino, ki uravna kislost. Uporabi se lahko tudi ščepec soli, bakrene kovance, kapljice belila, jedilno sodo in beli kis, ki delujejo protimikrobno, tudi aspirin, limonin sok, itd. Lak za lase naj bi tudi upočasnil učinek venenja, z enostavnim pršenjem po površini rastlin.

Primer domačega nadomestka: (1 čajna žlička sladkorja, 1 čajna žlička belila, 2 čajni žlički limoninega soka, 1 l mlačne vode)

Šopek, ki se mu bliža konec, lahko tudi posušimo in kasneje uporabimo kot suho cvetje. Še posebno lepo se to obnese pri vrtnicah. Sušimo ga obrnjenega navzdol, medtem ko je privezan za stebla.

Želimo Vam, da bi vam cvetje krasilo dom čim dlje časa!